OM cancelt ineens hele Jeroen Rietbergen-zaak: ‘Zeer opmerkelijk’

Een verbijsterende ontwikkeling voor Nienke Wijnhoven: haar vermeende belager Jeroen Rietbergen, de vriend van Linda de Mol, wordt tóch niet vervolgd. “Dit is zeer opmerkelijk.”

Nienke Wijnhoven en Jeroen Rietbergen © RTL

Het was in maart vorig jaar een enorme schok: het OM besloot toen om Jeroen Rietbergen, de geliefde van Linda de Mol, te vervolgen voor verkrachting. En nu, meer dan een jaar later, besluit het OM opeens om die hele vervolging gewoon in te trekken. De boel wordt geseponeerd, er komt geen zaak en dat is een schok voor Nienke Wijnhoven.

Jeroen zegt bedankt

Het AD, dat de primeur heeft, spreekt van een ‘zéér opmerkelijk’ besluit dat de oud-bandleider van The Voice of Holland nu alsnog vrijuit gaat. Er zou niet genoeg bewijs zijn. Sébas Diekstra, de advocaat van Nienke, laat weten dat het stopzetten van de strafzaak een enorme klap is in Nienke’s gezicht: “Ze hebben haar onnodig beschadigd.”

Wout Morra, de advocaat van Jeroen, is juist erg opgetogen. Hij zegt tegen De Telegraaf, namens Linda’s geliefde, dankbaar te zijn voor het uitgebreide opsporingsonderzoek dat is gedaan. “Hij bedankt de mensen die hem in een zeer moeilijke tijd zijn blijven steunen.”

‘Heel opvallend’

Het is volgens De Telegraaf uitzonderlijk dat er in dit stadium nog wordt geseponeerd. “Daaruit komt volgens bronnen dicht bij het onderzoek naar voren dat de aangeefster op essentiële punten niet de waarheid sprak. Ook blijkt uit het onderzoek dat de bewering van de vrouw dat zij zou zijn misbruikt, niet past bij haar gedrag erna.”

Oei, Telegraaf-journalist John van den Heuvel zit weliswaar stevig in kamp-De Mol, maar dit schetst wel een ander beeld van Nienke. Zelf heeft Jeroen twee jaar geleden aan Tim Hofman bevestigd dat hij zich schuldig heeft gemaakt aan ’relaties van seksuele aard’ bij The Voice of Holland, maar hij ontkende steevast dat daarbij sprake was van dwang.

Eerst bij Beau

Het is volgens Jeroens advocaat bovendien ‘bijzonder’ dat Nienke haar beschuldigingen eerst deed bij Beau, en daarna pas bij de politie. “Het onderzoek heeft aangetoond dat het verhaal op televisie deels uit onwaarheden bestond. Zo zou ze naar een niet bestaande studio zijn gelokt. De vrouw heeft onder ede erkend dat dit een onjuiste verklaring was.”

Eén ding is zeker: als er inderdaad is gelogen in deze zaak, en als er gaten zitten in Nienke’s verhaal, dan zou Jeroen er goed aan doen om – nu er een sepot is – óók eens te verschijnen in een talkshow. Anders kan dit verhaal nog héél lang aan hem blijven kleven…

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u het raar dat het OM opeens besluit om de Jeroen Rietbergen-zaak tóch te seponeren?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen