Hélène Hendriks: ‘Merel Ek zit écht met uitspraken Johan Derksen’

Hélène Hendriks stelt dat Merel Ek écht moeite heeft met de uitspraken die Johan Derksen heeft gedaan over een eventuele zwangerschap. “Ik heb haar hier uitgebreid over gesproken.”

Hélène Hendriks en Merel Ek © SBS

Johan Derksen stelt dat Merel Ek haar baantje bij Vandaag Inside niet zeker is als ze zwanger raakt. Als haar tijdelijke vervanger beter is, dan wil hij vasthouden aan hem of haar en dan kan Merel ophoepelen. Zwangerschapsdiscriminatie is dan wel bij wet verboden, maar daar heeft de SBS 6-ster naar eigen zeggen absoluut geen boodschap aan.

Complete onzin

Het boezemt angst in bij Merel, legt collega Hélène Hendriks uit in de nieuwste Vandaag Inside. “Ik hoorde jou dat zeggen, je gaf het voorbeeld van Merel… Maar als je de emotie en de mening weghaalt en je gaat het feitelijk afpellen… Het is gewoon bij wet verboden. Zo simpel is het”, aldus de presentatrice tegen Johan.

Ook Hélène begint zich te storen aan de middeleeuwse meningen van Johan over vrouwen en werkculturen. Ook over de WNL-ellende laat hij zich bagatelliserend uit. “Je moet dat op z’n minst serieus nemen en dat kun je niet wegwuiven met: ‘Het zijn teleurgestelde vrouwtjes die maar iets roepen.’ Dat vind ik echt complete onzin.”

Kort door de bocht

Hélène gaat ongebruikelijk hard in tegen Johan. “Ik vind het kort door de bocht. Zeker toen je het over Merel had. Je zei: ‘Ja, als zij zwanger raakt…’ En ik weet hoe het werkt.”

Ze vervolgt: “Als er iemand is die beter is… Dat geldt ook voor mij. Als Noa straks presenteert en ze is beter, dan neemt zij het over en moet ik iets anders gaan doen, maar als je zwanger wordt en iemand doet het beter en je moet weg… Dat kán niet, want dat is bij wet verboden.”

‘Dat is verboden’

Johan daarop: “Nee, maar er gaat ook niemand weg.”

Wilfred Genee: “Dat gebeurde daar wél. Leonie ter Braak moest opeens een nachtprogramma presenteren.”

Johan: “Dan ga je niet weg. Ik zat met hetzelfde probleem en dan zette je iemand op de fotoafdeling neer.”

Hélène: “Als je feitelijk kijkt wat zwangerschapsdiscriminatie is, dan betekent het dat als je terugkomt en je functie wordt minder, dát is al zwangerschapsdiscriminatie en dat is verboden.”

Onder de 30

Johan had in zijn tijd als VI-hoofdredacteur ook geen zin in zwangere ‘wijven’. “Als ik vrouwen had van onder de 30, dan zat ik te kijken, van: ‘Heb je al kinderen?’ ‘Nee.’ Dan zat ik het even aan te voelen en dan dacht ik: nee, die neem ik niet, want die is binnen drie maanden in verwachting.”

Zwangerschapsdiscriminatie? Welnee, dat ziet Johan kennelijk als ‘strategisch personeelsbeheer’. “Mag niet, verboden bij de wet, maar dat moest ik niet hebben, want dan moet ik zes maanden uitbetalen terwijl ze er niet is. Zo gaat het. Iedereen van personeelszaken staat zo in het gesprek: geen dames aannemen die dreigen zwanger te worden.”

‘Merel zit ermee’

Merel moet er maar rekening mee houden, aldus Johan. “Je zit echt met een probleem als Merel zes maanden weg is en er is een andere mevrouw die het aantoonbaar beter doet. Dan moet de chef een andere functie voor Merel zoeken.”

Hélène vindt het raar. “Ik heb Merel best uitgebreid gesproken en ze zat er wel mee. Ze zegt: ‘Ik weet ook wel dat Johan het misschien niet letterlijk bedoelt naar mij toe en dat het niet persoonlijk is’, en Merel heeft heel veel kwaliteiten, dus die gaat nooit voorbijgestreefd worden denk ik, maar zij zegt wel: ‘Het is wel een signaal naar vrouwen in Nederland.'”

Babyshower

Vrouwen zullen door achterhaalde meningen als die van Johan vrezen om zwanger te worden, aldus Merel. “Dat kan ook voor stress zorgen bij die vrouwen”, aldus Hélène.

Wilfred Genee grappend: “En misschien voor opluchting bij Sam (Hagens)!”

Hélène tot slot tegen Johan: “Jij mag niet meer op onze babyshower komen. En als het een jongetje wordt, heet-ie Wilfred!”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Denkt u dat Noa Vahle ooit beter wordt dan Hélène Hendriks?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen