Koningin Máxima krijgt advies na kijkcijferdrama op SBS 6: ‘Doe dit’

Wat kan koningin Máxima doen om haar favorietenrol op te poetsen na het kijkcijferdrama op SBS 6? Royaltykenner Kemal Rijken denkt dat ze een ánder soort tv-maker moet bellen.

Koningin Máxima © SBS 6

Het moet als een mokerslag zijn aangekomen bij koningin Máxima en haar pr-team: SBS 6 zond op de avond na kerst prime time een groot interview met haar uit, maar er keek echt geen hond. Niet zo gek ook, want de zender mocht haar alleen vragen stellen over schuldenproblematiek, omdat dat een dingetje is waar ze zich voor inzet.

Bedroevend laag

De SBS 6-kijker heeft daar kennelijk totaal geen interesse in en liet die hele show volledig links liggen. Het kan volgens kijkcijferautoriteit Tina Nijkamp niet anders dan dat er een crisisoverleg is gevoerd door de Rijksvoorlichtingsdienst, want de Oranje-favoriet die zúlke lage kijkcijfers haalt? Dan gaat er natuurlijk iets goed mis.

Koningshuiskenner Kemal Rijken, auteur van het boek Monarchie, vindt het ook schrikken. “Slechts 147.000 mensen namen op derde kerstdag de moeite om af te stemmen op koningin Máxima op SBS 6. Sprak met ex-VJ Tooske drie kwartier over schuldenproblematiek. Dat is een bedroevend en tegenvallend laag aantal”, schrijft hij op X.

Zwaar onderwerp

Kemal kijkt er niet van op. “Hoogstwaarschijnlijk vielen de kijkcijfers zo slecht uit door het onderwerp: schuldenproblematiek. Op zo’n zwaar onderwerp zit de SBS-kijker helemaal niet te wachten. Daar is denk ik door zowel de RVD als SBS een inschattingsfout gemaakt… Verder lijkt het ‘Máxima-effect’ onder het grote publiek voorbij.”

Wat is de oplossing voor Máxima? Een ánder soort tv-maker bellen dan Tooske, vervolgt hij. “Misschien een idee om eens een echte inhoudelijke documentaire met en over haar te maken. Met een documentairemaker van niveau, met interviews. Zoals in Denemarken gebeurt. Dat zou baanbrekend zijn. Food for thought.”

Onvoldoende

En de SBS 6-baas die dit interview heeft goedgekeurd? Die moet van Kemal op de strafbank. “Het is een beetje hoe medialogica werkt. Als je nooit een Oranje lang mag interviewen (SBS) en er komt een kans, dan pak je die, ongeacht het onderwerp. Dan nog moet je jezelf afvragen of het past bij je doelgroep. Mogelijk is dat onvoldoende gedaan…”

Máxima die over schuldenproblematiek praat is sowieso een lachertje, besluit hij. “Klopt. De steenrijke Máxima die zich bekommert over ‘armen in de schulden’ is als combinatie voor veel mensen ongeloofwaardig. Het kan voor hen ook een reden zijn om niet willen luisteren naar haar verhaal…”

Eigen serie

Tina Nijkamp wijst er in De Telegraaf op dat Máxima ook gewoon kan wachten totdat op RTL’s Videoland de dramaserie over haar leven begint. “Laat dat nou net zijn wat ons koningspaar nodig heeft. Een van de duurste Nederlandse series ooit heeft goede acteurs en afgaande op de trailer gaat het er werkelijk prachtig uit zien.”

Ze zegt: “Het kan haast niet anders dan dat deze serie een van de grootste kijkhits van 2024 gaat worden. Máxima liet weten er niet naar te gaan kijken, maar wat zal het koningspaar uiteindelijk blij en dankbaar zijn dat Videoland deze serie heeft. Volgend jaar zal de populariteitsvlag er een stuk beter bij hangen, dat kan niet anders.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u dat het koningshuis moet worden afgeschaft?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen