Victoria Koblenko weer op de buis, was tijdje afwezig: ‘Door Israël’

Victoria Koblenko is weer terug op de buis: ze was gisterenavond ‘bargast’ van Renze Klamer. Maar we zien haar de laatste tijd lang niet zo vaak meer. Hoe komt dat? “Door Israël…”

Victoria Koblenko © RTL

Er was na het uitbreken van de oorlog in Oekraïne een tijd dat Victoria Koblenko zo ongeveer testbeeld was. Als het had gekund, dan had ze gelijktijdig bij Jinek én Op1 gezeten. Maar waar is ze de laatste tijd? We zien haar vastzitten in de modder bij Burning Man, alarm slaan over giftige kassabonnetjes en dubieus advies geven over zonnebrandcrème…

‘Het is te veel!’

Als talkshowgast is Victoria opeens wat minder in trek, al zat ze gisteren dus weer in ‘Renze’. “De verwachting was natuurlijk dat ik iets uit Moskou of Kiev zou meenemen, dat is niet het geval, want het leed is groter”, vertelt ze in de show. “We blijken het afgelopen jaar geleefd te hebben in het meest conflictrijke jaar sinds dat jij bestaat.”

Er zijn 183 regio’s met een gewapend conflict, aldus Victoria, maar voor slechts twee daarvan is media-aandacht. Gastheer Renze Klamer: “Het is op een gegeven moment te veel om én te volgen én te begrijpen, want het is allemaal superingewikkeld.”

Waar was Victoria?

En dat is volgens Victor Vlam precies de reden waarom we Victoria bijna nooit meer aan talkshowtafels zien zitten. Ze wordt volgens de mediacriticus in de weg gezeten door Israël, dat de Gazastrook is binnengevallen. “Als journalist heb je er in zekere zin baat bij dat andere mensen leed hebben”, legde hij onlangs uit in de podcast De Communicado’s.

Nu het leed in Oekraïne een beetje wordt overschaduwd door het nieuws uit Gaza, merk je dat een aantal duiders als Victoria minder worden geboekt door talkshows. “Sommigen daarvan kunnen moeiteloos doorschuiven naar dit conflict in Israël, mensen zoals Mart de Kruijf bijvoorbeeld. Hij is een militair deskundige, oud-generaal in het leger.”

‘Lastig voor haar’

Mart is iemand die beide oorlogen kan duiden, legt Victor uit. “Maar zuivere Oekraïne-duiders, die hebben op dit moment gewoon barre tijden. Iemand zoals Geert-Jan Hahn die bij bijvoorbeeld Jinek regelmatig aanschoof om dat conflict te duiden, en ook Victoria Koblenko die vaak aanschoof om op Oekraïne te duiden.”

Victoria kan daardoor minder facturen versturen, besluit hij. “Voor die mensen is het moeilijker om in talkshows terecht te komen, want Oekraïne en Israël, het zijn twee internationale conflicten. Voor heel veel talkshows zijn het communicerende vaten. Als je meer aandacht gaat besteden aan Israël, dan ga je minder aandacht besteden aan Oekraïne.”

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen