Peter van der Vorst onder vuur, niet zo politiek correct als gedacht

Peter van der Vorst komt toch niet zo makkelijk weg met het aantrekken van Matthijs van Nieuwkerk. Niet alleen Angela de Jong is boos, maar ook enkele andere kopstukken uiten kritiek.

Peter van der Vorst © RTL

Het geduld was kennelijk op voor Matthijs van Nieuwkerk en Peter van der Vorst: het rapport naar wangedrag bij de publieke omroep blijft maar uitgesteld worden en de heren willen graag met elkaar samenwerken. Zijn vierjarige RTL-contract is getekend en al, maar nu klinkt er toch wat gemor: had RTL-Peter niet beter kunnen wachten tot januari?

Ongeduldige Peter

Martin van Rijn, de voorzitter van de onderzoekscommissie die het onderzoek naar Matthijs’ wangedrag bij DWDD uitvoert, vindt dat RTL had moeten wachten. Hij verwacht momenteel dat zijn rapport eind januari gepubliceerd wordt, maar dat is allerminst zeker: de resultaten van zijn onderzoek worden eens in de zoveel tijd uitgesteld.

Het is een vreemde beslissing van Peter, vindt Martin. “De overstap is een afweging die bij RTL ligt”, zegt hij bij de NOS. “De commissie vraagt zich wel af waarom niet is gewacht op de uitkomsten van het onderzoek. Zeker nu is aangekondigd dat het rapport binnenkort verschijnt.”

Mariëtte kritisch

Mariëtte Hamer, de regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag, noemt het pijnlijk dat RTL in zee gaat met Matthijs voordat de commissie-Van Rijn zijn werk heeft voltooid.

Ze zegt: “Het feit dat het rapport niet wordt afgewacht is pijnlijk voor alle melders die de moed hebben verzameld om hun ervaringen te delen. En het zal, vrees ik, de meldingsbereidheid verder verkleinen.”

Geen boodschap

Peter heeft er niet echt een boodschap aan. Als RTL Nieuws hem vraagt of hij niet vreest dat sommige gasten nog niet bij Matthijs willen aanschuiven, reageert hij lachend. “Een weinig sympathiek lachje”, noemt Angela de Jong het in haar AD-column. Cynisch: “Dat idee is natuurlijk ondenkbaar.”

Het komt voor Angela onverwacht. “Dat valt me toch tegen van Peter van der Vorst, de baas van RTL. Hij is de man die de ballen had om The Voice of Holland bij de eerste vraag van Tim Hofman van de buis te halen. En die ingreep in De Villa, toen daar zaken gebeurden die hem te ver gingen.”

Geen fatsoen

Kennelijk heeft Peter er een rotsvast vertrouwen in dat er geen schadelijke dingen uit dat onderzoek komen, maar volgens Angela had hij anders moeten handelen. “Dit keer heeft hij niet eens het fatsoen om het onderzoek van de commissie Van Rijn af te wachten.”

Verdedigbaar, vindt Peter zelf. Hij zegt tegen het AD: “Eerst zouden de resultaten al voor de zomer komen, vervolgens na de zomer. Dat werd september, oktober, november, begin december, half december. Ondertussen waren wij heel ver met onze afspraken. Matthijs was ook in gesprek met andere partijen.”

Vastleggen

Peter wilde Matthijs graag vastleggen. “Op een gegeven moment hadden wij een deal met elkaar en wilden we daar transparant over zijn. Dat doet niets af aan het belang van het onderzoek en de mensen die eraan meegewerkt hebben.”

Zelf doorbreekt Matthijs vanavond de radiostilte bij – hoe kan het ook anders na zijn contractondertekening – RTL Boulevard.

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Zou u nog een maandje hebben gewacht als u Peter van der Vorst was?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen