Eva Jinek ontkent salarisconstructie, Boulevard gelooft er niks van

Eva Jinek kan ontkennen wat ze wil, maar ze geloven er bij RTL Boulevard niets van: daar zijn ze ervan overtuigd dat de presentatrice op een slinkse wijze het NPO-salarisplafond ontwijkt.

Eva Jinek © RTL

Veel mensen vinden het moeilijk om te geloven: na al die jaren waarin Eva Jinek 1,2 miljoen euro per seizoen verdiende bij RTL 4, keert ze nu weer terug naar de NPO waar een salarisplafond van dik twee ton geldt. En er is toch niemand die er vrijwillig een miljoen euro per jaar op achteruit wil gaan? Er móet wel iets stiekems zijn afgesproken, denken critici.

Ongeloof over Eva

Nu Eva bijna de deur uit is bij RTL 4 – over drie weken verloopt haar contract – wordt ze keihard aangepakt in RTL Boulevard. “Rob, heb je het vermoeden dat Eva Jinek meer dan de Balkenende-norm gaat verdienen en hoe dan?”, vraagt Bridget Maasland aan collega Rob Goossens, die eerder allebei door Eva beticht zijn van ‘broddelwerk‘.

Rob: “In alle eerlijkheid: vanaf het moment dat ze de overstap maakte. Ze heeft net een kind erbij, een nieuw huis gekocht, ze is nog jong. Dat is niet de situatie waarin mensen zeggen: ‘Kom, ik ga vrijwilligerswerk doen bij de NPO.’ Natuurlijk is het topsalaris daar ook ruim twee ton, maar als je zoveel gewend bent, wie doet die stap vrijwillig terug?”

Salarisconstructies

Eva werkt voor haar nieuwe NPO-show niet samen met haar vorige producent PilotStudio, maar met MediaLane van Joop van den Ende’s dochter. “Er is maar één reden om naar MediaLane te gaan en dat is namelijk dat het het bedrijf van Iris van den Ende is en stiekem een beetje van Joop van den Ende, en dat is de koning van de salarisconstructies.”

Rob vervolgt: “Die neemt jou in dienst en dan ben je van hen. Dat heeft hij jaren geleden, decennia geleden, al met André van Duin bijvoorbeeld gedaan. En dan huurt hij je uit. Dat kan natuurlijk een mooie manier zijn.”

Twee bedrijven

Hoe zit dat dan precies? “Je bent in feite bij twee bedrijven in dienst; én bij de producent én bij de omroep. Het mag niet echt, maar zolang iedereen z’n mond houdt, kom je er ook niet achter. De Belastingdienst gaat natuurlijk niet op ons verzoek vertellen hoeveel salarisstrookjes Eva Jinek deze maand heeft gehad.”

De manager van Eva ontkent stellig: “Er zijn geen afspraken tussen Eva en MediaLane en er is dus ook geen sprake van een financiële component.”

Vreemd verhaal?

De AvroTros ontkent ook, maar Rob blijft sceptisch. “De vraag wie er met het idee kwam om met MediaLane te gaan werken, wordt niet beantwoord. Daarvoor durf ik wel mijn hand in het vuur te steken. Dat is wél vanuit Eva gekomen en niet vanuit de omroep, wat een beetje gek is.”

“Het is een verhaal waar nog één en ander over duidelijk zal moeten worden.”

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen