Angela de Jong de mond gesnoerd? ‘Aandeelhouders écht niet blij’

Het zou zomaar kunnen dat de beruchte AD-ster Angela de Jong volgend jaar een directe collega wordt van de volledige RTL-sterrenstal. “Aandeelhouders zullen niet blij zijn met haar kritiek.”

Angela de Jong © RTL

Als het aan AD-moeder DPG Media ligt vormt het huidige RTL Nederland vanaf volgend jaar de tv-tak van het bedrijf. De Vlamingen hebben een bod van 1,1 miljard euro uitgebracht op de videogigant, maar de ACM moet nog wel goedkeuring geven. Als die er komt, dan is tv-columniste Angela de Jong collega’s van de mensen die ze moet beoordelen.

‘Don’t shit’

Kan dat straks nog wel? Uitgerekend bij Shownieuws – dat is wel geestig – maken ze zich daar zorgen over. “Waar veel vragen over zijn: journalisten zoals Angela de Jong, kunnen die nog kritisch zijn?”, aldus presentatrice Dyantha Brooks.

Koningshuisdeskundige Justine Marcella denkt van wel. “Ja, zeker Angela de Jong. Ik denk dat een journalist, het maakt niet uit waar je werkt… Je journalistieke onafhankelijkheid lijst je in het goud in.”

Dyantha: “Ze zeggen ook wel eens: ‘Don’t shit where you eat.’”

William sceptisch

BN’er-fotograaf William Rutten is sceptischer. “Maar wat gaat er gebeuren? Stel je voor… Zij heeft echt wel macht en als zij een programma echt helemaal afbrandt, is er de kans dat het programma gewoon flopt. Angela de Jong is gewoon god in deze wereld – dat weten we allemaal.”

Dyantha onderbreekt hem: “Bizar dat dat zo is.”

William: “Als zij een programma helemaal afbrandt en de kijker haakt af. Dat kost in sommige gevallen wel eens miljoenen.”

Aandeelhouders

De aandeelhouders van DPG zullen niet blij zijn als Angela constant felle kritiek uit op de tv-tak van het bedrijf. “Ze hebben aandeelhouders. Zou een aandeelhouder dan niet kunnen zeggen van: joh, daar zijn we niet zo blij mee, want dat kost heel veel geld?”

Justine: “Ik hoorde Sven Sauvé net zeggen dat journalistieke onafhankelijkheid blijft. Dat hebben we eigenlijk min of meer zwart op wit, dus Angela kan gewoon met dit fragment dat net is uitgezonden zeggen van: ‘Hallo, dit mag.’”

Verstandig

Dyantha, die als Shownieuws-presentatrice maar al te goed weet dat kritiek op de eigen gelederen niet door íéder bedrijf getolereerd wordt, vraagt door: “Maar denk je dat ze het nog zou doen? Zou het nog verstandig zijn?”

Showkenner Eline de Ruig: “Je denkt toch twee keer na als je de volgende dag je salarisonderhandelingen hebt…”

William: “Angela doet het wel. Die is niet om te kopen. Daar ben ik niet zo bang voor. Hahaha.”

Wat zegt Johan?

Wat zegt Johan Derksen ervan? Hij spreekt in Vandaag Inside de verwachting uit dat die hele overname niet doorgaat. “Dat wordt toch afgekeurd. En dan meteen die verhalen in de krant dat Angela de Jong niet meer kan schrijven wat ze wil over RTL, omdat het collega’s zijn… Zo werkt het helemaal niet, joh.”

Hij vervolgt: “Je hebt een redactiestatuut en zo werkt het ook helemaal niet, joh. Je hebt een redactiestatuut en die Van Thillo heeft geen reet te vertellen over wat er in het AD staat.”

Hélène Hendriks tot slot: “Die laat zich de mond niet snoeren.”

DPG reageert

Erik Roddenhof, ceo van DPG Media, stelt in het AD dat Angela zich geen zorgen hoeft te maken. “Zoals een onafhankelijke journalist betaamt, jullie schrijven wat jullie verstandig achten, dus ik verwacht dat Angela even kritisch blijft als ze altijd is geweest. Jullie bepalen zelf waar je wel en niet aanschuift.”

“Ik ben een grote fan van haar dus ik zou teleurgesteld zijn als dat ineens anders wordt.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Denkt u dat er druk op Angela de Jong zal worden uitgeoefend als AD en RTL straks één bedrijf zijn?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen