Tim den Besten-schandaal op straat: ‘Hevig wangedrag op Grindr’

Het grote Tim den Besten-schandaal ligt op straat: hij heeft zich volgens Het Parool zwaar misdragen op Grindr en er zijn inmiddels drie aangiftes tegen hem gedaan. “N**k me please!”

Tim den Besten © RTL

De informatie die Yvonne Coldeweijer vorige week naar buiten bracht over Tim den Besten blijkt te kloppen: Het Parool heeft zojuist een onthullend artikel over de VPRO-presentator gepubliceerd. Er liggen drie aangiftes tegen hem vanwege zeer heftige misdragingen op de populaire homo-datingapp Grindr en de politie heeft dat in onderzoek.

Grindr-wangedrag

Wat is er precies aan de hand? De drie aangevers van Tim stellen dat hij hun identiteit heeft misbruikt op Grindr. Gedurende anderhalf jaar zou hij de namen en privéfoto’s van deze mannen hebben gebruikt om expliciete gesprekken met andere gebruikers te voeren. De gesprekken waren seksueel getint (‘n**k me please‘) en gingen hele nachten door.

De slachtoffers hebben hierdoor psychische problemen ondervonden en zeggen dat ze zijn aangesproken door vrienden en kennissen die dachten dat zij degenen waren die deze gesprekken voerden. “Twee van de drie zeggen erdoor in therapie te zitten. Eén van de mannen werkt in de mediawereld en vreest klanten te verliezen.”

Stalking en smaad

Hoe ze weten dat Tim erachter zit? Mede door de hulp van Grindr. “Zo hebben ze kunnen achterhalen dat de berichten vanaf het woonadres van Den Besten werden verstuurd. (…) Ze vroegen hem te stoppen. Ruim een maand leek het rustig, maar half september werden de nepaccounts weer actief.”

Waar Tim van beschuldigd kan worden? Daar is de politie nog niet helemaal uit, maar het gaat dan bijvoorbeeld over stalking, identiteitsfraude en smaad en laster. Het speelt ook mee dat er met een nepidentiteit naaktfoto’s van andere mannen afhandig is gemaakt. Oftewel: er zijn veel slachtoffers in het spel.

Zorgvuldige afweging

Tim heeft vlak na de berichtgeving van Yvonne naar buiten gebracht dat hij een zeldzame vorm van kanker heeft. Vreselijk, vindt de juicekoningin dat, maar het moet volgens haar ook niet gebruikt worden als bliksemafleider, omdat de feiten waar hij van beschuldigd wordt behoorlijk ernstig zijn. Er is sprake van een behoorlijke impact.

De VPRO maakte eerder bekend dat Tim sinds 10 oktober niet meer werkt, officieel vanwege de ‘grote impact’ die zijn ziekte heeft ‘op zijn geestelijke gezondheid’. Het Parool heeft Tim op 9 oktober voor het eerst om wederhoor gevraagd, toen hij nog gewoon aan het werk was voor de omroep. Tim wil ondanks herhaaldelijke verzoeken niet reageren.

Wat zegt VPRO?

Waarom komt Het Parool hiermee naar buiten terwijl Tim naar buiten heeft gebracht dat hij kanker heeft? “Het Parool heeft na zorgvuldige afweging besloten te publiceren gelet op de ernst van de misstand en het feit dat de aantijgingen over een langdurige periode gaan waarin Den Besten zijn reguliere werkzaamheden uitvoerde.”

De VPRO zegt niet op de hoogte te zijn van aangiftes. “Dit speelt zich af binnen de privésfeer van Tim den Besten”, aldus een woordvoerder. “De VPRO kent de inhoud van deze aangiftes niet en kan hier dan ook niet inhoudelijk op reageren.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Tim den Besten zou naaktfoto's hebben ontfutseld door foto's van vrienden te gebruiken. Taakstraf?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen