Tijs van den Brink had rotweekend door Wilders: ‘Hij negeert me’

Tijs van den Brink heeft een ongelooflijk rotweekend achter de rug door de felle kritiek van Geert Wilders aan zijn adres. “Ik kreeg veel reacties en het nare is natuurlijk dat hij dat weet.”

Tijs van den Brink © NPO

Lieveke Heijn is een van de mensen die de straat opging om te demonstreren tegen de verkiezingsoverwinning van PVV. Ze zat vrijdagavond in Op1 en verduidelijkte daar: “Het was een demonstratie tegen fascisme.” Dan vraagt gastheer Tijs van den Brink haar: “Oké, omdat je vindt dat Wilders fascistisch is?” Zij weer: “Ja.”

Boos op Tijs

Dit gaat te ver, vindt Geert Wilders. Hij plaatste zaterdagmiddag een boos bericht op X: “Ongelooflijk dat Tijs van den Brink deze vrouw uitlokt mij een fascist te noemen. Op nationale televisie. Bij de publieke omroep. Een miljoen mensen luisteren. Als er 1 gek tussen zit is het al genoeg. Het regent al ellende en nu nog meer. Bedankt hè, Tijs van den Brink.”

Tijs zat gisterenavond in de talkshow Van Roosmalen & Groenteman en werd daar gevraagd naar de boze Wilders. “Vind je dit een gevoelige vraag die je zelf stelt?”, aldus presentator Gijs Groenteman.

Doorvraag

Dit was een doodgewone doorvraag, aldus Tijs. “Een verduidelijkende vraag vooral, van: wat bedoel je precies als je tegen het fascisme protesteert twee dagen na de verkiezingsuitslag? Dan zal dat toch wel met elkaar te maken hebben. Ik stelde een doorvraag.”

Tijs zag het persoonlijke verwijt van Wilders niet aankomen. “Een dag later was dit, hè? Zaterdagmiddag om twee uur.”

Gijs: “Is dat relevant? Hij heeft er goed over na kunnen denken bedoel je?”

Tijs: “Ja, het was niet in een impuls.”

Ellende

Oftewel: Wilders had even de tijd om het te laten bezinken, aldus Tijs. “Ik zag het en ik dacht: o, dit wordt een onrustig weekend, want je weet dat als iemand dit over je twittert, dat het druk wordt op m’n telefoon, dus ik dacht: oké, ik bel nu even m’n baas om te zeggen dat het speelt en verder doe ik m’n telefoon maar een poosje uit.”

Je krijgt dan enórm veel drek over je heen, vervolgt hij. “Ik snap heel goed dat het echt verschrikkelijk is om een fascist genoemd te worden. Hij zegt: ‘Ik krijg een hoop ellende over me heen.’ Als je dan reageert door dit tegen mij te zeggen, dan doe je eigenlijk hetzelfde tegen mij en dan vind ik het naar. Dan krijg ik die ellende over me heen.”

‘Heel naar’

Heeft Tijs geprobeerd om Wilders te bereiken? “Ik heb hem een bericht gestuurd en hij heeft niet gereageerd.” Wat erin staat? “Ik weet niet of ik dat wil zeggen.”

Kent hij hem goed? “Nee, hij wil al jaren niet meer geïnterviewd worden door mij, door ons. Hij is niet geweest in Op1, niet in Dit is de Dag. In het verleden wel, maar in de laatste twee jaren niet meer.”

Al met al vindt Tijs de situatie ‘niet grappig’. “Het nare is natuurlijk dat hij het weet, omdat hij het zelf meemaakt en dat hij er dan toch voor kiest om het te doen… Het mag. Niet fijn.”

X

Het boze bericht van Wilders:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u dat Tijs van den Brink de vrouw uitlokt om Geert Wilders een fascist te noemen?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen