Maarten van Rossem krijgt straf op radio: ‘Waarom zeg jij relnicht?’

Maarten van Rossem krijgt een harde tik op de vingers als hij op de radio tot tweemaal toe het woord ‘relnicht’ zegt. “Kun je nog nicht zeggen anno 2023?”, vraagt presentatrice Mischa Blok.

Mischa Blok en Maarten van Rossem © Ruud Baan, NPO

Je kunt je radio of televisie niet aanzetten of Maarten van Rossem komt voorbij. De beste man heeft het liefst de hele dag een microfoon onder zijn neus en dan gáát het maar door: één grote spraakwaterval. Eén probleem: hij is inmiddels 80 jaar en dan komt er wel eens een conservatieve noot voorbij die niet zo lekker meer ligt in de media.

Agressieve relnicht

Maarten heeft het in de radioshow van Mischa Blok op een gegeven moment over de bekende journalist Willem Oltmans, van wie realityster Rogier Smit beweert dat hij zijn vader is. “Ik ging een lezing doen in Leiden voor de studenten. Daar was ook Willem Oltmans”, aldus Maarten.

Hij vervolgt: “Ik was totaal niet voorbereid op het feit dat Willem Oltmans een van de meest agressieve relnichten was die je je maar voor kunt stellen. Dus ik werd gewoon weggereld. Dat was voor mij een volkomen nieuw fenomeen. Fortuyn was ook in zekere opzicht een relnicht, maar die was heel beleefd in de normale dagelijkse omgang.”

‘Kan dat nog wel?’

Huh? Zegt Maarten nou gewoon twee keer ‘relnicht’ op de nationale radio? Dat kán toch niet langer?! Mischa Blok staakt de uitzending en roept hem diréct ter verantwoording. “Kun je nog nicht zeggen anno 2023?”

Maarten direct: “Ja, waarom niet?”

Mischa: “Omdat er mensen zijn die zich daardoor gekwetst voelen.”

Maarten: “Nichterig gedrag? Wat is daar tegen? Neverig gedrag? Wat moet je dan zeggen eigenlijk?”

Gewoon gedrag

Mischa vindt de toevoeging ‘nichterig’ niet nodig. “Nee, gewoon ‘gedrag’.”

Maarten: “Gewoon gedrag? Nee, het is juist géén gewoon gedrag. Statistisch is het geen gewoon gedrag.”

Mischa: “Wat vind je van de hele woke cultuur?”

Maarten: “Ja, je begrijpt dat ik daar geen grote liefhebber van ben.”

Kotsen op woke

Maarten mag dan wel tegen conservatief-rechts zijn, maar woke-links? Daar heeft hij ook niks mee. “Het is grotendeels modieuze onzin. Dat hele geklets over identiteit en zo, daar moet je enorm mee uitkijken.”

Hij besluit: “Vooral omdat je al gauw denkt dat het ontzettend belangrijk is en dan de belangrijke dingen gemakkelijk vergeet.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u dat Maarten van Rossem nog relnicht mag zeggen?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen