Dilan, Frans of Pieter: wie nam meeste pr-lui mee naar RTL-debat?

Dilan Yesilgöz, Frans Timmermans en Pieter Omtzigt hebben hun eerste grote tv-debat achter de rug. Wie van de drie nam de grootste posse mee naar de tv-studio van RTL Nieuws?

RTL Verkiezingsdebat © RTL

Het is altijd een zeer belangrijk moment in de Nederlandse verkiezingscampagnes: het eerste grote tv-debat op RTL 4. Er is gekozen voor een discussie tussen de drie grootste partijen in de peilingen en daarom stonden Dilan Yesilgöz (VVD), Frans Timmermans (PvdA-GroenLinks) en Pieter Omtzigt (NSC) tegenover elkaar.

Hele colonne

Elodie Verweij, de chef politiek van de late RTL-talkshows, stelt dat Timmermans veruit met het grootste pr-team binnen kwam lopen. “Hij kwam binnen met een hele colonne van acht mensen om zich heen. Met allemaal woordvoerders, spindoctors”, vertelt ze in de nabeschouwing met Renze Klamer.

Waarom waren het er zoveel? “Ik heb geen idee, maar het was echt veel. Alsof de Eurocommissaris zelf binnenkwam. Ja, als je het hebt over beeldvorming… En Yesilgöz kwam in haar eentje binnen.”

Oude VVD-truc

Joost Vullings, politiek verslaggever van EenVandaag, vindt dat gewiekst. “Ja, maar dat is ook een oude VVD-truc, hè? Rutte kwam ook altijd in zijn eentje over de gracht aanlopen om maar te laten zien: ik fix dit even.”

Collega Frits Wester: “Ja, de auto om de hoek.”

Elodie: “Ja, heel slim. En Omtzigt in zijn spijkerbroekie! Die heeft zich daarna nog… Maar als je het hebt over beeldvorming. Hij was wel echt ontspannen. Dat viel me wel op. Het was niet meer de Omtzigt die in een burn-out zit. Hij staat er wel en dat mag ook wel eens gezegd worden.”

Gamechanger

Jack de Vries, de politiek deskundige waarvan vanochtend bekend werd dat hij een walgelijk berichtje heeft gestuurd aan de gerenommeerde journaliste Kim van Keken, wijst vervolgens op het belang van het RTL-debat. “Het RTL-debat is met alle campagnes die ik heb meegemaakt altijd de gamechanger geweest van: wie doet het daar goed?”

De vorige keer was het Sigrid Kaag, zegt Jack. “Waar niemand iets van verwachtte en die het toch heel goed deed en daarna doorsteeg.”

Alle ogen op Pieter

Nu waren de meeste mensen nieuwsgierig naar Omtzigt, aldus Jack. “Ja. Nu was toch de grote verwachting: hoe gaat Pieter Omtzigt het doen in een debat? Omdat hij toch niet houdt van debatten in oneliners.”

“Ik zeg: op de inhoud was hij goed, misschien wel de beste van de drie, maar het is hem ook niet echt lastig gemaakt.”

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen