Peter van der Vorst zwaar de klos? ‘Baan bij RTL staat op het spel’

Na De Villa en The Voice is er nu wéér een schandaal rondom een programma bij RTL, namelijk Temptation Island. Kan Peter van der Vorst nog aanblijven? Lastig, vindt mediacriticus Victor Vlam.

Peter van der Vorst © RTL

Victor Vlam denkt dat Peter van der Vorst, de contentbaas van RTL, zich ernstige zorgen moet gaan maken. “Ik denk dat het voor de directeur content van RTL, Peter van der Vorst, een belangrijk moment in zijn carrière is. Ik denk dat je gewoon feitelijk kunt constateren dat zijn baan op het spel staat”, zegt hij in de podcast De Communicado’s.

Peter in gevarenzone?

Hoezo moet Peter vrezen voor zijn baan? “Dit is de derde keer in zijn tijd als programmadirecteur dat er een groot schandaal aan het licht komt over wantoestanden achter de schermen bij een programma dat op zijn platform te zien is. In 2019 was dat dus De Villa, in 2022 The Voice en nu Temptation Island. Drie schandalen bij drie programma’s.”

De vlijmscherpe mediakenner vervolgt: “Als dit nou drie keer is gebeurd… Je kunt niet blijven zeggen dat je geen weet had van die wantoestanden, want ja, dat roept wel vragen op. Waarom weet je het steeds niet? Waarom word jij steeds verrast over wat daar achter de schermen gebeurt? En wat het antwoord ook is, het is natuurlijk heel slecht.”

Radicaal anders

Waarom is het hoe dan ook slecht van Peter? “Want óf hij wist het niet omdat het hem gewoon niet zo verschrikkelijk veel interesseerde óf hij wist het niet omdat hij geen grip heeft op de mensen die voor hem werken. Misschien vond hij het goed om na The Voice dingen radicaal anders te doen, maar dachten mensen die voor hem werken van: het zal wel.”

Dat is heel erg problematisch, zegt Victor. “Deze vraag, waarom hij het steeds maar niet weet en waarom RTL steeds wordt overvallen door dit soort schandalen, dat is wel de vraag die de bazen in Luxemburg zullen stellen en natuurlijk ook die de medewerkers bij RTL in Nederland zich zullen stellen.”

Geloofwaardig

Peter verliest geloofwaardigheid, vindt hij. “Ik vond dat hij bij De Villa en The Voice goed heeft ingegrepen. Daar heeft hij ook een heel open en transparant en kritisch interview over gegeven bij Beau aan tafel. Dat vond ik zeer prijzenswaardig. Ik vind nu wel dat hij op een 1-0-achterstand staat, want er is pas ingegrepen nadat er ophef over kwam.”

Ingrijpen om de ophef en niet om de misstanden is gewoon heel teleurstellend, aldus Victor. “Bij RTL in de directie wisten ze echt al een tijd van deze wantoestanden en er is niks aan gedaan totdat er ophef kwam.”

Verwijtbaar

AD-mediajournalist Marcus den Blanken heeft ook zijn twijfels, zegt hij in de AD Mediapodcast. “Vinden wij het niet een beetje verwijtbaar van Peter van der Vorst? (…) Je krijgt nu eerst een beetje een John de Mol-achtige reactie van na The Voice van Peter van der Vorst. En dan nu zet hij het een beetje wijfelend na overleg met de producent on hold.”

Angela de Jong denkt dat de normen en waarden van Peter toch tegenvallen. “Mark, ze weten het toch? Ze hebben al 30.000 euro betaald aan dat stel. Ze weten dondersgoed wat er aan de hand is.”

Marcus: “Dus eigenlijk heeft hij er gewoon een puinhoop van gemaakt.”

Angela: “Ja, dat heeft hij ook.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Drie schandalen op een rij: kan Peter van der Vorst aanblijven bij RTL?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen