Arjen Lubach stopt drie weken voor verkiezingen: ‘Te laag salaris’

Het is niet te geloven: De Avondshow met Arjen Lubach, ’s lands belangrijkste satirische nieuwsprogramma, stopt bijna drie weken voor de Tweede Kamerverkiezingen. “Geef hem geld.”

Arjen Lubach © VPRO

Als actueel programma dat zichzelf serieus neemt móet je op zender zijn in aanloop naar het belangrijkste nieuwsevenement van het jaar: de Tweede Kamerverkiezingen. En toch eindigt het huidige seizoen van De Avondshow met Arjen Lubach al op 2 november, bijna drie weken voordat men op 22 november naar de stembus gaat.

Arjen gaat harken

Hoe kán dit? Mediacriticus Victor Vlam heeft het uitgezocht. “Ik dacht direct: grote programmeerblunder van de NPO”, zegt hij in de podcast De Communicado’s. “Het blijkt aan iets anders te liggen en dat is het feit dat Arjen Lubach met een theatertour begint. Op 20 november, twee dagen voor de verkiezingen dus.”

Die theatertour is voor Arjen noodzakelijk om een solide BN’er-salaris bij elkaar te harken, aangezien hij bij de publieke omroep tegen het salarisplafond van ruim twee ton stuit. “Ik dacht: waarom begint hij dan met een theatertour? Daar kunnen we natuurlijk heel eerlijk over zijn: dat is natuurlijk ook gewoon geld verdienen.”

220 duizend euro

Door dat salarisplafond bij de NPO zitten we in aanloop naar de verkiezingen dus zonder Arjen Lubach, aldus Victor. “Ik neem het hem niet per se kwalijk, maar volgens mij is dit dus een effect van die wet normering topinkomens. Als televisiester bij de NPO mag je maximaal die ongeveer 220 duizend euro verdienen.”

Het effect van dat maximum is dat tv-sterren gewoon minder uren maken, legt hij uit. “Wat doen heel veel televisiesterren? Die nemen gewoon meer vrij en gaan net zoals Arjen Lubach andere dingen doen in die vrije tijd. Dus per uur zijn ze niet per se minder gaan verdienen dan in het verleden.”

Hongerloontje

Victor heeft er begrip voor. “Arjen Lubach houdt nu inderdaad een flink bedrag over aan die theatertour én hij verdient die 220 duizend euro van de NPO. En ik snap dat, ik heb daar geen kritiek op, want je bent megapopulair. 220 duizend voor een mega populaire televisiester is met alle respect een hongerloontje. Een hongerloontje.”

Wat?! Twee ton is toch een gigántisch salaris? “Ik verdien minder dan dat, maar ik vind het een hongerloontje voor iemand die zo populair is als Arjen.”

‘Ga er niet over’

Het is volgens Victor dus zo dat Arjen vanwege zijn ‘lage’ salaris drie weken voor de verkiezingen stopt. “Ik denk inderdaad dat als wij niet die wet normering topinkomens hadden, dan hadden we niet 19 weken Avondshow gehad per jaar, dan hadden we er misschien wel gewoon 38 gehad en dan was die inderdaad gewoon te zien in de verkiezingstijd.”

Arjen laat aan De Telegraaf weten dat het niet zijn beslissing is. “We zijn er in het najaar negen weken, dus we zijn er helaas net niet een paar weken voordat het daadwerkelijk gaat plaatsvinden. Ja, dan moet je bij de bazen zijn. Ik zie ze nooit. Ik ga er niet over. Ik had het leuk gevonden, maar het is even niet anders.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u dat Arjen Lubach via een omweg meer geld moet krijgen om hem tijdens de verkiezingen op de buis te houden?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen