Matthijs-interview werd geregeld tijdens treinreis van liefje Martha

Het grote sorry-interview van Matthijs van Nieuwkerk werd min of meer toevalligerwijs geregeld, tijdens een treinreis van zijn liefje Martha Riemsma. “Onderweg naar Deventer.”

Karel Smouter, Martha Riemsma en Matthijs van Nieuwkerk © NPO

Het heeft veel mensen verbaasd dat Matthijs van Nieuwkerk zijn grote sorry-interview niet heeft gegeven voor de camera van Coen Verbraak, maar aan NRC-journalist Karel Smouter. Coen wilde dolgraag draaien, maar werd naar eigen zeggen gedwarsboomd door de NPO. Maar hoe is Karel dan terechtgekomen bij Matthijs?

In de trein

Shownieuws-ster Manuel Venderbos onthult het in de AD Mediapodcast. “Ik heb nog even gebeld met Karel Smouter. Ja, die ken ik. Het is natuurlijk gewoon een volwassen man met een baard en een gezin, maar ik zie hem nog steeds als mijn oppaskind. Ik paste vroeger op hem op. Ja, echt. Dus ik dacht: ik stuur hem een appje.”

Wat heeft Karel, die zelf alle interviewverzoeken weigert, gezegd? “Hij zei: ‘Ja het is heel grappig tot stand gekomen, want ik zat dus in de trein naar Deventer.’ Daar woont hij sinds een tijd, om een beetje de journalistiek achter Utrecht te bedrijven.”

Naar Deventer

Angela de Jong breekt even in: “Is hij niet chef media van NRC?”

Manuel: “Ja, maar hij is ook een tijdje een soort correspondent van het oosten van Nederland geweest. En nou ja, nu is hij inderdaad chef media bij NRC. En mijn oppaskind, nog steeds, blijft hij altijd. Maar hij zat dus in de trein naar Deventer, want daar woont hij. En Martha Riemsma, de vriendin van Matthijs, die zat bij hem in de trein.”

Gesprek aanknopen

Dat is toevallig. “En toen heeft hij daar een gesprekje mee aangeknoopt en zo is het eerste contact gelegd. Via haar heeft hij dus het vertrouwen gewonnen en mocht hij uiteindelijk Matthijs interviewen.”

Collega Dennis Jansen: “Ik vind het op zich wel mooi dat hij dan wel wat gesprekken aangaat en dan ook wel denkt van: misschien zit er nog wat in. Het is dus niet helemaal toeval.”

Twee interviewers

Overigens was het eigenlijk de bedoeling van Karel dat hij nóg een journalist zou meenemen naar de woonboerderij van Matthijs. “Van Nieuwkerk is een geraffineerde spreker. Je wilt je niet laten inpakken”, zegt Karel in NRC.

Dat wilde Matthijs uiteindelijk niet, schrijft NRC’s ombudsman Arjen Fortuin. “Van Nieuwkerk voelde er niet voor om plaats te nemen tegenover Smouter en een tweede interviewer, met wie hij nog geen vertrouwensband had. NRC ging akkoord, Smouter zorgde er wel voor dat diverse collega’s kritisch zouden meelezen.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Denkt u dat Matthijs van Nieuwkerk ooit nog dezelfde status zal bereiken op televisie?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen