Jeroen Pauw afgefakkeld na Omtzigt-beklag in Op1: ‘Pannenkoek!’

Jeroen Pauw krijgt flink op zijn donder van onderzoeksjournaliste Kim van Keken. Zij vindt het stuitend hoe de presentator zich gisterenavond in Op1 beklaagde over Pieter Omtzigt.

Jeroen Pauw, Pieter Omtzigt en Rick Nieman © NPO

Pieter Omtzigt, die met zijn partij NSC de peilingen leidt, heeft geen zin in hysterische tv-debatten vol soundbites. Hij wil ‘diepgaande gesprekken’ en discussies met hooguit twee of drie deelnemers. “Dat lijkt mij een stuk beter dan de campagne als een spelshow. Als we kijken wie de meest snedige oneliner heeft lossen we problemen niet op.”

Eén minuut

En daar zijn NPO-mastodonten Jeroen Pauw en Rick Nieman dus helemaal niet blij mee. Zij zaten gisterenavond in Op1 om hun handel te bewaken en Omtzigt terecht te wijzen. “Televisie heeft gewoon een aantal regels en een van die regels is: het moet ook een beetje leuk zijn en het moet ook een beetje spannend zijn”, aldus Jeroen.

Daar is Rick het mee eens: “Debatten horen er gewoon bij. Als jij in één minuut, want dat specifieke voorbeeld geeft hij, niet uit kunt leggen wat je standpunt is over een bepaalde zaak, dan moet je nog eens heel goed nadenken wat je standpunt nou eigenlijk is. De nuances komen dan later wel. Je kunt toch zeggen of je voor of tegen bent?”

Nul reflectie

Kim van Keken, de onderzoeksjournaliste die vorig jaar het nieuws haalde met een onthullend artikel over twijfelachtige machtsconstructies binnen de NPO, met daarin een hoofdrol voor Jeroen Pauw, vindt het ongekend. “Aha, de spin is dat Omtzigt niet zo goed is onliners en daarom wil hij meer tijd. Aldus ieder bij Op1. Inclusief de presentatoren”, x’t ze.

Ze vervolgt: “En volgens Nieman moet je in een minuut alles kunnen vertellen. Pauw zegt dat Wilders altijd een goed grap heeft. En allebei nul reflectie over hoe ze al jaren politieke debatten hebben uitgekleed. Nieman complimenteert Pauw (zijn oud-collega) uitgebreid. Eigenlijk zijn alle debatten van de drie ge-wel-dig. Wat een gênante vertoning dit.”

‘Echt teleurstellend’

De twee waren dus vooral erg druk met elkaar te feliciteren, sneert Kim. “Overigens waren presentatoren Sven Kockelmann en Fidan Ekiz echt teleurstellend. Nul kritische houding. Ekiz begon er zelf over dat Omtzigt meer inhoud zou willen omdat ‘ie niet goed zou zijn met oneliners.”

Ze vervolgt: “Overigens zijn deze heren zo arrogant. Ze weten wel wat de kijker wil zien, beweren ze. Maar zij hebben, terwijl ze boegbeelden zijn van de NPO, de afkeer van lineair kijken niet weten te stoppen. Dan zou je toch enige bescheidenheid verwachten.”

Debattencircus

Kim wijst ook op de dubbelrol van Jeroen Pauw. “Producent van Op1 krijgt gratis zendtijd om zijn eigen debat-formats (‘linksom of rechtsom’ en ‘premiersdebat Baudet/Rutte’) te promoten. In het programma dat hij zelf produceert namens de publieke omroep. Deze producent heeft gewoon een enorm zakelijk belang.”

Deze heren moeten eens flink op hun nummer gezet worden door politiek Den Haag, vindt Kim. “Na het gênante optreden van Pauw en Nieman bij hun eigen programma en omroep hoop ik dat alle politici zeggen: ‘Weet je wat? We doen allemaal niet meer mee aan het debattencircus dat deze heren verheerlijken’.”

Pannenkoek

Volgens Pauw maakt Omtzigt een karikatuur van tv-debatten. Kim: “Haha! Omtzigt maakt er een karikatuur van, zegt de man die een soort bokswedstrijd faciliteerde tussen Baudet en Rutte.”

Ze besluit: “En die argumentatie: ‘kranten doen al interviews’? Je hebt als publieke omroep maar een taak: kijkers goed en gedegen informeren. Pannenkoek. (…) Ik heb het al eerder gezegd. Deze campagne wordt vreselijk en dat komt niet door de politici.”

Fragment

Een fragment:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Pieter Omtzigt vindt tv-debatten te infantiel, te veel soundbites. Terechte kritiek?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen