Jeroen Pauw krijgt op zijn donder: ‘Wat een arrogante kwast!’

Jeroen Pauw krijgt flink op zijn donder om de ietwat arrogante reactie die hij heeft gegeven op een onthullend onderzoek van Vrij Nederland. “Wat een arrogante kwast is dat eigenlijk!”

Jeroen Pauw © NPO

Vrij Nederland-journalisten Kim van Keken en Joost Ramaer hebben een onthullend artikel geschreven over de twijfelachtige machtsconstructies binnen de NPO. Het gaat onder meer over de ’tandem Klein-Pauw’, verwijzend naar de omstreden NPO-bobo Frans Klein. Ze worden verweten erg bedreven te zijn in ‘het spel Verdeel en heers’.

Jeroen pissig

Jeroen, die Kim nog kent uit haar tijd als Pauw-redacteur, heeft uitgebreid gereageerd op vragen van het tweetal. Hij geeft Joost daarbij een flinke veeg uit de pan door te klagen over een eerder ‘stukje’ dat vol met ‘aannames, halve waarheden en hele leugens’ zou zitten. “Nu u kennelijk van VN nog een keer mag schrijven stuurt u een aantal vragen mee.”

Die beantwoordt Jeroen met frisse tegenzin. “Gezien de toon van uw vragen koester ik niet wezenlijk de illusie dat u feiten voorrang zult verlenen ten koste van smakelijke aannames, maar ik heb ook nog niet helemaal het vertrouwen verloren in het journalistieke instituut waarvoor u mag schrijven. Mede daarom een cc aan uw hoofdredacteur.”

Arrogante kwast

Mediakenner Victor Vlam, die afgelopen zomer te zien was als deskundige in Shownieuws, vindt de volledige reactie van Jeroen behoorlijk juicy. “De eerste zin van het artikel is: ‘Jeroen Pauw is het gezicht van wat er mis is met de NPO’ en hij had niet een heel milde reactie daarop”, zegt hij smullend in de podcast De Communicado’s.

Collega Lars Duursma, een bekende communicatiecoach, daarop: “Nee, ze hebben hem zelfs integraal afgedrukt, dus je kon gewoon zien hoe Jeroen Pauw gereageerd had. Als je zeg maar wil zien hoe arrogantie eruitziet, lees even de reactie van Jeroen Pauw, want wat een arrogante kwast is dat in zijn brief!”

Steek onder water

Victor nieuwsgierig: “Wat vond je het meest opmerkelijk aan de reactie van Jeroen Pauw?”

Lars wijst al op de openingsalinea van Jeroen, waarin hij het heeft over het ‘stukje’ van de journalist. “Überhaupt als je tegen een journalist zegt dat hij een ‘stukje’ heeft geschreven, dan is dat een beetje alsof je tegen een auteur zegt dat hij een ‘boekje’ heeft geschreven.”

Victor: “Een kleine steek onder water eigenlijk.”

Lars: “Ja, dan maakt Jeroen Pauw ook een ‘talkshowtje’ ofzo. Een ‘programmaatje’.”

Duidelijk aanvallend

Jeroen is de mist ingegaan met deze reactie, vindt Victor. “Het is wel duidelijk aanvallend. Het is een heel arrogante reactie. Volgens mij is het ook een kenmerk van iemand die altijd de macht heeft uitgedaagd en die zich niet beseft dat hij tegenwoordig de machthebber is, want dat is Jeroen Pauw.”

“Hij is een van de invloedrijke figuren binnen de NPO tegenwoordig en als je een uitdager van de macht hebt, dan is het af en toe goed om een beetje met bravoure daar te werk te gaan, maar als machthebber komt dit gewoon niet zo goed over. Ik vind het niet een heel sterke reactie, om niet te zeggen: ik vond het een heel gênante reactie.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Denkt u dat Jeroen Pauw altijd volgens de ethische regels heeft gewerkt bij de NPO?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen