Jack Spijkerman onthult na jaren: ‘Afkoopsom van 1 miljoen euro!’

Jack Spijkerman onthult na jaren hoeveel geld er gemoeid ging met zijn controversiële overstap naar Talpa. “Ik heb samen met John de Mol een afkoopsom van 1 miljoen betaald aan de VARA.”

Jack Spijkerman © SBS 6

De tv-carrière van Jack Spijkerman liep onherstelbare schade op toen hij in 2005 overstapte van de publieke VARA naar de commerciële tv-zender van John de Mol. Hij werd als een graaier gezien en van dat poenerige imago is hij nooit meer afgekomen. En dat terwijl hij naar eigen zeggen alleen maar overstapte voor zijn inhoudelijke ambities…

Miljoen per jaar

Jack kreeg naar eigen zeggen niet de kans om zichzelf te ontplooien bij de publieke omroep. Hij vertelt in de Volkskrant: “Ik kreeg bij de Vara steeds contracten voor twee jaar. Ik had net gevraagd: doe dat nou voor vijf jaar, voor hetzelfde salaris. Toen werd gezegd: ‘Nee, want we weten niet of je over een paar jaar nog populair bent.'”

En toen kwam John de Mol om de hoek kijken. Jack verdiende destijds bij de VARA ‘iets onder de twee ton’. Wat hij bij Talpa ging verdienen? “Een miljoen per jaar. Met een garantie voor vijf jaar. Plus de mogelijkheid tot verlenging van drie jaar. Met dat miljoen per jaar kon ik dus mijn eigen bedrijfje beginnen. Dat trok mij vooral aan.”

Afkoopsom

Het contract van Jack bij de VARA liep nog een jaar. “Ik heb toen samen met John de Mol een afkoopsom van 1 miljoen euro betaald aan de Vara. Hij 750.000, ik 250.000. Ik ben waarschijnlijk de eerste presentator voor wie een transfersom is betaald.”

De publieke opinie had zich toen al tegen Jack gekeerd. “Ik werd neergezet als grote graaier. Links lullen, rechts vullen. Maar als dat mijn motief was geweest, had ik al 23 jaar eerder kunnen gaan. Waarom zou ik dan al die jaren in loondienst zijn gebleven?”

Kwaaie pier

Achteraf had hij misschien een groot interview moeten geven, aldus Jack. Daar koos hij destijds niet voor. “Elke uitleg zou klinken als een rechtvaardiging. Achteraf zeiden mensen: had het maar wel uitgelegd.”

Twee jaar na de overstap haalde John het programma van Jack van de buis. De reden? Lage kijkcijfers. “Daar voegde hij direct aan toe: maak je geen zorgen, je contract dien ik netjes uit.”

En dankzij die geste gaat Jack nog altijd rentenierend door het leven…

Volkskrant

Het grote interview met Jack Spijkerman:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Ziet u Jack Spijkerman nog steeds als een zakkenvuller?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen