Op1-ster Thomas van Groningen hard afgekraakt: ‘Hij is laf en lui!’

Op1-ster Thomas van Groningen krijgt flink wat te verduren na zijn veelbesproken miljonairsvraag aan Frans Timmermans. Hij wordt nu alwéér keihard afgekraakt. “Hij is heel erg lui en laf.”

Thomas van Groningen © NPO

Het is inmiddels een zeer veelbesproken tv-fragment: het moment waarop Op1-verslaggever Thomas van Groningen aan Frans Timmermans vraagt of hij eigenlijk miljonair is. Hij heeft daar verschrikkelijk veel kritiek op gehad, onder anderen van Tim Hofman, en ook de bekende debatdeskundige Lars Duursma gaat daar nu overheen.

Ongelooflijk lui

Er ligt volgens Lars te veel focus op het vermogen van de PvdA-GroenLinks-leider. “Het ging op een gegeven moment in de talkshows wel heel erg over dit onderwerp en dat werd volgens mij voor een belangrijk gedeelte veroorzaakt door één duider bij Op1 die hier een groot punt van maakte. Ik ben geen fan van hem: Thomas van Groningen.”

Hij vervolgt in de podcast De Communicado’s: “Het is iemand die ik toch echt ongelooflijk intellectueel lui en journalistiek laf vindt. Hij praat liever over de poppetjes en trivialiteiten, want dan hoeft hij de inhoud niet te lezen en te snappen. Dat zag je hier wel terugkomen.”

Poppetjes

Vindt Lars het dan totaal niet relevant hoeveel geld Timmermans opstrijkt? “Ik vind best dat je een vraag mag stellen over over wachtgeld. Tuurlijk. Maar wat ik dan interessant vind, is om te kijken van: hoe rechtvaardig je eigenlijk dat je die vraag stelt? En daar valt wel iets te zeggen over hoe Thomas van Groningen dat deed.”

Thomas legde uit dat ‘de kranten erover schreven’, maar volgens Lars had alleen De Telegraaf er op dat moment een artikel over geschreven. “Andere kranten schreven er helemaal niet over, dus als hij zegt: ‘Ik stelde deze vraag omdat kranten er veel over schreven’, dat is gewoon een leugen. Klopt niet.”

Bizarre reden

Verder stelt Thomas dat hij een collega-journalist er ook naar hoorde vragen. “Dit is toch wel een van de meest bizarre redenen om te rechtvaardigen je een vraag stelt.”

Hij briest: “Dus als je buurman een vraag had gesteld over welke kleur onderbroek Frans Timmermans had gehad, dan hadden we waarschijnlijk bij Op1 gezeten met een vraag van Thomas van Groningen die vraagt welke kleur onderbroek Frans Timmermans heeft. Hij zegt gewoon feitelijk: ‘Ik papegaai de vragen van andere journalisten na.'”

Fragment

Het fragment uit Op1:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u dat Thomas van Groningen te hard wordt aangepakt?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Waar denkt u dat Rachel Hazes meer van houdt?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen