‘Waarom is Victoria Koblenko dé Oekraïne-expert? Ze is ’n soapie!’

Victoria Koblenko is uitgegroeid tot dé televisieduider als het gaat om de oorlog in Oekraïne, maar waarom eigenlijk? Opinietornado Victor Vlam vraagt het zich af. “Zij is bekend van GTST!”

Victoria Koblenko en Maik de Boer © RTL

De oorlog in Oekraïne heeft Victoria Koblenko een vaste televisieklus opgeleverd. Ze is namelijk om de haverklap te zien als duider in talkshows, met name op RTL 4. En dat wekt verbazing bij opinietornado Victor Vlam. “Ze is echt héél veel te zien als Oekraïneduider, ja. Waarom is zij zoveel op tv?”, vraagt hij zich af in de podcast De Communicado’s.

Soapie Koblenko

Victor vindt het best wel opvallend. “Het is eigenlijk bizar als je erover nadenkt. Ik zat eens even haar cv door te pluizen. Ze heeft tussen 1999 en 2008 politicologie en Ruslandkunde gestudeerd en beide studies heeft ze niet afgemaakt. En toch zit ze daar nu als de belangrijkste duider aan tafel over het Oekraïne-conflict.”

Uiteindelijk is Victoria gewoon een soapie, aldus de mediadeskundige. “Ze is dus bekend geworden als actrice. De bekendste rol is die in GTST, waarin ze vijf jaar heeft gespeeld. Het is niet de meest logische persoon om een oorlog te gaan duiden tussen twee landen.”

Minutenanalyse

Er zijn volgens hem twee redenen dat Victoria ‘constant wordt uitgenodigd door zowel Op1 als door Renze’. Ten eerste wijst hij naar kijkcijferexpert Tina Nijkamp. “Volgens haar scoort ze erg goed in de minutenanalyse. Dat geloof ik wel. Als de kijkcijfers gewoon omhoog gaan als zij daar zit, dan is dat een goede reden om haar vaker uit te nodigen.”

De tweede reden is dat Victoria emotioneel betrokken is bij het conflict, vervolgt Victor. “De meeste experts zijn dat niet. Zij is dat wel en dat laat ze ook doorklinken in wat ze zegt.”

Oorlogsmoe

In het begin van de oorlog zagen we vooral oorlogsdeskundigen en generaals aan talkshowtafels. “Dat is nu niet meer het geval, omdat ik denk dat we in een fase van het conflict zitten waarin mensen minder geïnteresseerd zijn geraakt in het conflict. We zijn een beetje oorlogsmoe geworden.”

Hij vervolgt: “In het begin wil je er alles van weten. Je wil de meest inhoudelijke duiding hebben. De beste duiding misschien ook wel. Nu is dat allemaal wat minder. We zijn een beetje gewoon moe geworden van het hele conflict.”

Entertainend

En in die fase moet het gewoon meer entertaining zijn, aldus Victor. “Dat betekent dat we gewoon af en toe als er groot nieuws is, willen worden bijgepraat op een toegankelijke, hopelijk een beetje een entertaining manier en dat is wat Victoria goed kan. Het is niet de meest inhoudelijke analyse, het is wel een fijn gepresenteerde analyse.”

Wrang is het volgens hem wel. “Dan heb je dus een gedecoreerde generaal die zijn uniform vol heeft hangen met allerlei medailles en dan is er een 26-jarige talkshowredacteur die zegt: ‘Ja meneer, we hebben toch voor actrice Victoria Koblenko gekozen vanavond. Sorry, Renze gaat niet door.'”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Waarom denkt u dat Victoria Koblenko dé Oekraïne-duider is op televisie?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen