Jeroen Pauw gaat live op tv he-le-maal los op Frans Timmermans 

Jeroen Pauw heeft gisterenavond live in de talkshow van Renze Klamer geen spaan heel gelaten van Frans Timmermans, die de nieuwe premier van ons land wil worden. “Schandalig!”

Frans Timmermans en Jeroen Pauw © NOS, RTL

Frans Timmermans heeft zichzelf naar voren geschoven om namens de combinatie GroenLinks en PvdA de strijd aan te gaan met Caroline van der Plas (BBB) en Dilan Yesilgöz (VVD) om het premierschap van Nederland. Maar is deze man wel zuiver op de graat? Jeroen Pauw vindt van niet; hij ging gisterenavond he-le-maal los op dit politieke kopstuk.

MH17-speech

Jeroen zat aan tafel bij Renze Klamer, die een fragment instartte van de speech die Frans Timmermans in 2014 gaf bij de VN Veiligheidsraad, slechts vijf dagen na de ramp met MH17. Hij speelde toen heel erg in op de emotie: “Hebben ze de handen van hun geliefden vastgehouden, hebben ze hun kinderen aan hun hart gedrukt?”

Veel media jubelden dat het zo’n indrukwekkende speech was, maar voor de nabestaanden was het pijnlijk: hebben de slachtoffers hun einde daadwerkelijk bewust meegemaakt? “Dit was wel een indrukwekkende speech, toch, Jeroen?”, aldus Renze.

Schandalig

Nou, nee, zegt Jeroen daarop. “Ik vond het schandalig. Alles wat deze man hier zegt is gelogen en hij speelt daarmee heel erg in op de emotie, terwijl hij weet – hij weet – dat dit allemaal niet gebeurd is. Deze mensen zaten gewoon in een vliegtuig. Die keken naar een film, die waren in slaap gevallen of weet ik veel wat ze allemaal deden.”

Hij vervolgt: “Maar ze waren helemaal niet daarmee bezig. Het is niet zo van: ‘Schat, kijk even uit het raam. Dat lijkt wel een raket, joh, die daar aan komt!’ Dat is natuurlijk helemaal niet aan de orde geweest. Dat hele moment wat hier geschetst wordt is nooit gebeurd.”

‘Dit kán niet’

Jeroen vindt het misplaatst. “Ik snap heel goed dat je emoties gebruikt, want om welke reden dan ook is dat soms handig en zeker in de politiek, maar je kunt er niet zo mee spelen, vind ik, zoals hij daar heeft gedaan.”

Renze: “Nee, dat kwam natuurlijk ook nog aan de orde twee maanden daarna toen hij bij jou aan tafel zat.”

Een paar maanden later zat Frans in de talkshow van Jeroen, waar hij wilde bewijzen dat het misschien toch wel kon zijn gegaan zoals hij schetste. Hij vergaloppeerde zich door te stellen: “U weet dat er iemand gevonden is met een zuurstofkapje op de mond? Die heeft dus de tijd gehad om dat te doen.”

Dit was voor iedereen nieuw en nabestaanden waren in shock: is er dan meer bekend over MH17 dan dat er is verteld? Frans ging een dag later diep door het stof.

Valse suggestie

Ook dit was een valse suggestie van Frans, zegt Jeroen nu. Inspelen op de emotie. “Er is nooit een moment geweest dat iemand een kapje over de mond heeft gedaan. Het kan zijn – dat wordt aangenomen – dat ergens in die hele ravage waarin mensen terecht zijn gekomen er zo’n soort beeld is geweest dat er een mondkapje heeft gelegen.”

Maar die is dan niet bewust opgedaan, benadrukt Jeroen. “Hij heeft ongelooflijk op zijn sodemieter gehad. De hele avond en nacht zijn er familierechercheurs geweest die hebben moeten bellen met de nabestaanden van MH17 om afspraken te maken om uit te leggen dat dit helemaal niet gegaan is zoals nu min of meer verondersteld werd.”

‘Hij doet dit vaker’

Jeroen heeft nooit meer iets van de boze Frans gehoord; hij boycot hem sindsdien. “En hij doet dit vaker. Echt serieus. We hebben drie weken geleden een storm gehad en bij die storm is een mevrouw omgekomen en Frans Timmermans zegt: ‘Ja, dat komt allemaal door het klimaat!’ Je mag niet mensen…”

Hij besluit: “Kijk, politici zijn gewend om mensen te gebruiken voor hun verhaal. (…) Ze gebruiken burgers als figuranten voor hun eigen verhaal. Oké, dat hebben we min of meer geaccepteerd, maar als je zo ver gaat dat je zelfs mensen die verongelukken wil gebruiken voor je eigen verhaal… Ja, dat vind ik wel 2.0, sorry.”

Politicoloog Julia Wouters springt vervolgens in de bres voor Frans en merkt op dat het een warme, empathische man is. Jeroen: “Jij bent van de PvdA, hè?”

Julia: “Ja.”

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen