Jan Joost van Gangelen praat live op tv vrij lelijk over Mart Smeets

Jan Joost van Gangelen heeft zich gisterenavond in de talkshow De Oranjezomer vrij lelijk uitgelaten over oud-sportpresentator Mart Smeets. “Ik vond zijn gedrag niet zo cool, nee.”

Mart Smeets en Jan Joost van Gangelen © RTL, SBS

Ook NOS-icoon Mart Smeets kwam afgelopen lente voor in het geruchtmakende Volkskrant-artikel over de toxische werkcultuur bij Studio Sport. Eén van de slachtoffers van die cultuur, Aïcha Marghadi, vertelde in dat stuk hoe denigrerend de presentator tegen je kon doen ten overstaan van de voltallige redactie.

Onaardige Mart

Hoe Mart was? Aïcha: “Na een uitzending liep ik op een volle redactie op hem af. Ik stak mijn hand uit en stelde me voor. Hij staarde naar mij en mijn hand, pakte die vast, keek naar collega’s om zich heen en zei: ‘Wat moeten we hiermee?’”

Zelf doet Mart opeens alsof hij helemaal niets meer kan herinneren van zijn tijd bij de NOS, maar volgens Privé-baas Evert Santegoeds is dat ongeloofwaardig. “Hij is dus vergeten dat hij negen boeken geschreven heeft over allerlei herinneringen die hij heeft aan zijn Studio Sport-tijd”, zei hij een tijdje geleden.

‘Ik mis hem niet’

Het is niet duidelijk in hoeverre het gedrag van Mart bij de NOS grensoverschrijdend is geweest, maar door Hélène Hendriks wordt hij in elk geval gemist. Zij zegt in De Oranjezomer van gisterenavond: “Ik mis Mart Smeets. Ik mis hem echt. Ja, ik mis hem zeker, terwijl ik vind dat Dione De Avondetappe ook fantastisch doet, al zie ik nu natuurlijk niks.”

Tafelgast Jan Joost van Gangelen heeft dat helemaal niet. “Nou, omdat hij al zo lang weg is… Dat je die nog mist…”

Rutger Castricum: “Ik mis hem ook. Ik vind Dione ook leuk, maar ik vind Mart Smeets toch wel echt gewoon een smaakmaker.”

Badinerend en belerend

Hélène prijst Mart. “Een icoon.”

Rutger: “Daar kon je je soms aan irriteren, daar kon je van genieten. Hij gaf echt kleur.”

Jan Joost: “Ik zat er altijd een beetje dubbel in. Ik vond hem altijd… En ik was collega’s nota bene met hem. Hij kon gaan zitten op de vloer en dan een NBA-basketbalwedstrijd doen. Gewoon uit zijn hoofd, zittend, 25 minuten live. Helemaal meepraten. Toen dacht ik echt: ongelooflijk, hoe kan dat? Maar ik vond hem af en toe ook best wel badinerend en belerend.”

‘Niet cool’

Hélène vindt dat acceptabel. “Ja, maar dat neem je dan voor lief ofzo op een of andere manier.”

Jan Joost: “Nou, ik vond het… Nee, ik vond het niet altijd even cool, nee. Ik vond het ook… Ik weet het niet. Ik vond het ook niet charmant ofzo.”

Rutger: “Bij hem paste dat voor mij dan wel. Hij deed tegen mij ook wel eens lelijk, maar dat kon ik van hem dan wel hebben eigenlijk.”

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen