‘Femke Halsema schuldig aan wegzaprecord? Nee, het is Rutger!’

De aflevering van het programma Taxi Castricum met daarin als gast Femke Halsema zorgde voor een recordaantal wegzappers, maar door wie komt dat? “Door Rutger Castricum!”

Rutger Castricum en Femke Halsema © NPO

Taxi Castricum, het programma waarin Rutger Castricum bekende Nederlanders interviewt terwijl hij hem of haar naar een bestemming rijdt, wist eergisteren slechts 375 duizend kijkers te bekoren. Dat is opmerkelijk, omdat hij op NPO 1 staat en ook nog direct na kijkcijferhit De Rijdende Rechter. Daar keken maar liefst 1,2 miljoen mensen naar.

‘Ligt aan Rutger!’

Als er zóveel mensen wegzappen, dan doe je natuurlijk iets fout. Sterker nog: met 825 duizend wegzappers is dit volgens kijkcijferexpert Tina Nijkamp zelfs het meest weggezapte programma van 2023 tot nu toe. Maar door wie komt dat eigenlijk? Zijn de mensen niet geïnteresseerd in Femke Halsema of speelt er iets anders?

Volgens VPRO-ster Tim den Besten is het duidelijk aan wie dit ligt. Hij vindt de presentator van dienst gewoon niet geloofwaardig. “Ligt volgens mij niet aan Femke Halsema maar aan Rutger zelf. Hij heeft jarenlang de buurt geterroriseerd en nu zit hij met zijn gekamde haartjes een beetje Rik Felderhofje te spelen”, zegt hij op zijn kanaal.

Wel vaker kritiek

Rutger krijgt wel vaker deze kritiek van mensen. Zij vinden het lastig te rijmen dat iemand die zich altijd zo brutaal voordeed ineens zo braaf is geworden. Volgens mediakenner Victor Vlam is dat omdat Rutger voorsorteert op een brede talkshow bij de publieke omroep, namens zijn eigen werkgever PowNed.

“Ik zat naar Rutger te kijken en ik dacht van: ja, dat was vroeger de brutale verslaggever, maar nu is het de brave huisvader met vier kinderen, enorm goed gestylde pakken, dure pakken ook, en een haartransplantatie achter de rug”, aldus de opiniemaker. “Het is een beetje zoutloos.”

Door de stad

Overigens vertelde Femke aan Rutger dat ze liever de fiets neemt dan de taxi. “Bij Amsterdam hoort rumoer. Er is ook heel veel aardigheid, dus ik fiets gewoon door de stad. Af en toe heb ik dan begeleiding en dan fietst er iemand op een ouderwetse herenfiets op gepaste afstand achter mij.”

Hoe zit het met de bedreigingen aan haar adres? “Ik heb af en toe last van bedreigingen. Een tijdje geleden nadat de huldiging van Ajax op het Museumplen niet door kon gaan, toen heb ik best wel veel bedreigingen ontvangen. Toen heb ik besloten om met de ergsten te gaan praten.”

Geen angst

Hoe ging dat? “Een stuk of vier, vijf. En op het moment dat je dan tegenover ze zit, hebben ze allemaal spijt en vinden ze het eigenlijk allemaal heel erg wat ze hebben gedaan. Dit soort bedreigingen leiden bij mij niet tot een gevoel van angst.”

Tot slot: wat vindt de burgemeester van Amsterdam een minpunt aan haar eigen stad? “Een van de dingen die mensen echt háten aan Amsterdam – en dat snap ik ook – is dat er een soort zelffelicitatie altijd bij Amsterdammers zit. O, o, wat zijn we blij met elkaar. Dat is onplezierig. Dat vind ik zelf ook heel onplezierig.”

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen