‘Rutger Castricum opeens zo mild omdat hij dagelijkse talkshow wil’

Rutger Castricum is allang niet meer de brutale verslaggever die hij ooit was. Sterker nog: hij is tegenwoordig, op wat uitspattingen in Vandaag Inside na, behoorlijk mild. Waarom is dat?

Rutger Castricum © NPO

De echt scherpe randjes zijn er tegenwoordig wel af bij Rutger Castricum. Waar hij ooit het enfant terrible van de Nederlandse televisie was, is hij inmiddels salonfähig geworden. Op dit moment is hij te zien met een behoorlijk flauw interviewprogramma op NPO 1, namelijk Taxi Castricum. Het is een enorme kijkcijferflop.

Zoutloos

Die lage kijkcijfers verbazen opiniemaker Victor Vlam helemaal niets. “Ik zat naar Rutger te kijken en ik dacht van: ja, dat was vroeger de brutale verslaggever, maar nu is het de brave huisvader met vier kinderen, enorm goed gestylde pakken, dure pakken ook, en een haartransplantatie achter de rug”, zegt hij in de podcast De Communicado’s.

Rutger is nu heel voorspelbaar, vindt Victor. “Het is een beetje zoutloos. Het is niet meer de Rutger van vroeger, maar dat komt omdat er wel een strategie achter zit, namelijk om een talkshow te krijgen.”

Eigen talkshow

Als brutale herrieschopper krijg je bij de NPO geen eigen talkshow en dáárom is Rutger nu zo mild, stelt Victor. “PowNed wil een talkshow. In hun beleidsplan 2022/2026 zeggen ze letterlijk: ‘Wij ambiëren een horizontaal slot op televisie waar gasten aan het woord worden gelaten die doorgaans niet worden uitgenodigd aan de bestaande tafels.'”

Hij vervolgt: “Als volwaardig omroep moeten ze natuurlijk ook gewoon heel veel zendtijd vullen, dus ze moeten ook wel andere programma’s maken. Wat ik denk dat ze doen, is: ze proberen Rutger te profileren als iemand die in de toekomst de talkshow namens PowNed kan dragen.”

Afzeiktelevisie

De mensen bij PowNed hebben allemaal een hypotheek te betalen en willen dus gewoon vrolijk mee blijven draaien bij de NPO. En daar was een transformatie voor nodig. “Vroeger had Rutger natuurlijk een heel erg sterk profiel, maar het was ook een beetje afzeiktelevisie en dan is de vraag of dat interessant genoeg is voor een volwaardige talkshow.”

Hij besluit: “Het was misschien ook te sterk geprofileerd en trekt dan niet genoeg het brede segment aan van Nederland. Dus ik denk dat ze hem als een iets redelijker persoon proberen neer te zetten, iemand die wel een talkshow kan dragen. Dat is volgens mij wat de strategie is van PowNed.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u de transformatie van Rutger Castricum geslaagd?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen