‘Heeft AvroTros keihard lak aan mentale welzijn Duncan Laurence?’

Duncan Laurence is depressief en mentaal uitgeput, maar is dit weekend tóch naar de intensieve opnames van Beste Zangers gegaan. Kan AvroTros anno 2023 eigenlijk nog wel wegkijken?

Duncan Laurence © AvroTros, NPO

Persoonlijke grenzen stellen is een belangrijker thema dan ooit tevoren. Misbruik maken van een machtssituatie wordt harder afgestraft dan ooit. En grote media-organisaties die talenten uitbuiten? Het is nu écht taboe. En toch ziet de ‘mentaal uitgeputte’ Duncan Laurence zich momenteel genoodzaakt om mee te doen aan Beste Zangers.

Wurgcontract?

Het is ontzettend gek: Duncan Laurence riep vrijdag op Instagram dat hij er he-le-maal doorheen zit en zijn albumrelease uitstelt vanwege ernstige mentale problemen. Maar een dag later, afgelopen zaterdag, is hij begonnen aan de opnames van Beste Zangers. Is dit een gevalletje wurgcontract van AvroTros?

Juist dat vragen ze zich inmiddels af bij RTL Boulevard. Want als Duncan niet liegt over zijn mentale uitputting, hoe kan het dan dat de AvroTros hier gewoon bij wegkijkt? En waar is zijn platenmaatschappij? En zijn management? Hebben ze dan niets geleerd van Better Than Ever, het programma over beschadigde zangtalenten?

‘Hoe zit dit?’

Eddy Zoëy, de host van Boulevard, snapt er geen bal van. “Vijf emotionele opnamedagen staan op het programma. Die zijn behoorlijk intens, zeker voor iemand die zegt dat hij overspannen is. Hoe zit dat? Duncans Amerikaanse management geeft een nogal vreemde reactie op zijn deelname.”

Voice-over Jeroen Kijk in de Vegte: “Duncans Nederlandse platenmaatschappij verwijst weer door naar Duncans Amerikaanse management en ook die nemen de overspannen zanger niet per se tegen zichzelf in bescherming.”

Alleen Duncans tv-promoter Alice Willems zegt wat: “Ik begrijp van het management dat hij veel zin heeft in Beste Zangers. Verder heb ik geen reactie gekregen.”

AvroTros reageert

De eindverantwoordelijke in dit geval is uiteindelijk AvroTros, die Beste Zangers uitzendt en op de hoogte is van de situatie. Zij kunnen een mentaal uitgeputte zanger toch gewoon de toegang weigeren? Ook zij voelen echter geen verantwoordelijkheid. “Dit lijken mij vragen voor Duncan en niet voor ons”, zegt woordvoerder Eric Dekker.

Verslaggever Aran Bade vraagt zich af of AvroTros met een contract heeft lopen zwaaien. “Het kan niet anders dan dat het contractueel vastgelegd is. Dat er een contract is getekend, een jaar geleden ongeveer, van: wij willen dat je meegaat en daar moet hij zich aan houden.”

Schandalig

Als Duncan zich door dat contract met AvroTros genoodzaakt ziet om mee te doen, vindt Aran dit een extreem groot schandaal. “Het is niet te rijmen, en eigenlijk ook schandalig, dat nu een uitgeputte artiest meegaat en daar heel intensieve opnames moet gaan doen.”

En het management van Duncan dan? “Als hij echt mentaal uitgeput is, dan moet je dat helemaal niet doen. Het management had dan moeten ingrijpen en zeggen: ‘Jongens, we breken het open. Dan maar niet gaan, want onze artiest trekt het niet.’ Maar dat is ook niet gebeurd.”

Onhoudbaar

Duncan móet met een reactie komen om de namen van betrokken partijen te zuiveren, vindt Aran. Of juist niet dus. “Ik ben oprecht benieuwd of Duncan nog wat gaat zeggen, want eigenlijk is dit onhoudbaar op dit moment. Hij gaat straks vrolijk daar zingen, terwijl wij allemaal denken dat hij het niet trekt.”

Collega Rob Goossens wijst naar AvroTros. “Ik bedoel: het is een publieke omroep. Je gaat natuurlijk nooit zeggen: werk gaat boven gezondheid. Op het moment dat je iemand die er helemaal doorheen zit meeneemt naar opnames, die ook nog eens fysiek en emotioneel zwaar zijn… (…) Ik vind het heel triest.”

Promo

De bekendmaking van de kandidaten:

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat Rob Kemps narcistisch is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen