Maxime Meiland-biografie een flop? ‘Ze blijft op de 30.000 steken’

De verkoop van de Maxime Meiland-biografie wil volgens het AD niet erg vlotten, maar familievriend Evert Santegoeds stelt dat het wel meevalt. “Ik denk dat het op de 30.000 blijft steken.”

Maxime Meiland © William Rutten

Maxime Meiland klaagt in haar boek dat ze een groter deel van de Talpa-buit wil, maar het AD vraagt zich af of zij dat wel waard is. Haar nieuwe biografie verkoopt volgens de krant namelijk een stuk minder goed dan dat van haar ouders. Wat biograaf Jan Dijkgraaf daarover zei? “Lekker laten lullen.”

Maxime-bio een flop?

De verkoopcijfers van Maxime worden ook aangestipt in de podcast Strikt Privé. Daarin vraagt Jordi Versteegden: “Dat boek van Maxime Meiland is nu twee weken uit, maar het is nog niet zo’n bestseller als het boek van haar ouders. Hoe kan dat?”

Evert Santegoeds, een vriend van de familie, antwoordt daarop: “Ik weet het niet. Er zijn geen cijfers bekendgemaakt. Ik las in een krant dat het niet zo was omdat ze niet op 1 staat in de bestsellerlijst, maar ja: dat boek van Martien kwam uit in coronatijd en toen waren boekwinkels over het algemeen gesloten en werden er überhaupt minder boeken verkocht.”

30 duizend exemplaren

Die vergelijking zegt dus niet zo veel, aldus Evert. “Ik denk dat het best een succes is als het nu op 4 staat. Het is één plekje gezakt, geloof ik. Ja, niemand had de cijfers van Martien verwacht. Dat waren er 150 duizend, geloof ik, en ik denk dat Erica op de helft is uitgekomen: 75 of 80 duizend.”

Hij vervolgt: “Ik denk dat als Maxime op de 30 blijft steken, dat het nog steeds een bestseller is. Dan heeft ze nog steeds een aardig centje verdiend hoor.”

‘Hoe dan ook succes’

De kans dat de verkoop in de vakantietijd nog een vlucht neemt, is volgens Evert wél klein. “Er komen elke week zoveel boeken uit, dat het weer wegzakt en het niet meer op tafel ligt in de boekhandel. Zoveel boekhandels zijn er ook al niet meer. Je moet het echt op Schiphol kopen, maar mensen zijn daar blij als ze überhaupt al hun vlucht halen.”

Hij vervolgt: “Het is wel een stunt dat je op deze leeftijd een biografie schrijft en dat je er 30 duizend gaat verkopen, daar geloof ik best in. Dan is het hoe dan ook een succes.”

Veel te jong

Sandra Schuurhof gaf eerder in Shownieuws aan dat ze Maxime te jong vindt voor een eigen bio. “Wat vind je ervan dat iemand van 27 al z’n eigen boek heeft?”

Ze vroeg het aan Guido den Aantrekker. Hij zegt: “Ik vind dat leeftijd niks zegt. Ik ben zoals je weet zelf bezig met een biografie over André Hazes en die is 29.”

Sandra: “Ik vraag het de verkeerde dus.”

In de spotlights

Guido vindt dat leeftijd hier geen rol speelt. “Om even aan te geven: iemand kan in dertig jaar een leven hebben gehad, dat misschien wel veel intensiever is geweest dan iemand die zestig is. Dat zegt niet zoveel. Dit zijn mensen die in de spotlights staan, hè?”

Sandra: “Het is ook wel een beetje een soort trend, hè, dat iedereen tegenwoordig zijn eigen boek moest hebben over z’n leven. Ik denk dan van: waarom zo jong? Er zijn heel veel mensen die heel veel hebben meegemaakt.”

Guido: “Laten we niet roomser zijn dan de Paus: dit gaat natuurlijk gewoon om geld. Werkelijk alles gaat om geld bij de Meilandjes.”

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen