Joan Franka op tv geconfronteerd met horrormanager: ‘Heftig’

Joan Franka is gisterenavond live in de talkshow van Renze Klamer geconfronteerd met een reactie van haar vroegere horrormanager. “Ik ben blij dat ik dit vooraf wist. Het is heel heftig.”

Joan Franka © RTL

Het verhaal van Joan Franka in het programma Better Than Ever heeft veel mensen geshockeerd. Het is ongelooflijk wat de zangeres heeft meegemaakt rondom haar deelname aan het Eurovisie Songfestival. Ze werd door haar toenmalige horrormanager een eetstoornis aangepraat. “Ze zei: ‘Je ziet er echt niet uit. Je moet echt afvallen.'”

Youp steunt Joan

Eén van de mensen die ontroerd is door Joans verhaal is Youp van ’t Hek. “Zij is dat meisje dat ooit met een indianentooi het podium van het Eurovisie Songfestival op geschopt werd, om daar voor duizenden met vlaggetjes zwaaiende idioten een liedje te kraaien. Historisch vals. Ik schoot altijd in de lach als ik aan dat optreden dacht.”

Hij vervolgt in zijn NRC-column: “Maar na haar op tv vertelde verhaal is dat anders. Ze was een kind en kreeg die tooi van een paar smakeloze omroepidioten op d’r kop gezet. En toen ze na het festival weg wilde bleek ze een contract te hebben waar ze jaren aan vast zat. Of de lieverd moest 30.000 euro aan het omroeptuig terugbetalen.”

‘Echt heel lijp!’

Joan zat gisteren in de talkshow Renze op Zondag om over haar roerige week te praten. Ze is trots op de steun van Youp. “Ja. Nou… Dat vond ik wel echt heel lijp. Youp van ’t Hek! Dat was echt cool! Ik heb het gescreenshot. Ik dacht: dat ga ik niet vergeten!”

Het aantal lieve reacties dat Joan heeft gekregen is ongelooflijk, stelt ze. Maar van de betrokkenen dan? Helemaal niks. Al heeft haar oud-Voice-coach Roel van Velzen na een aanvankelijke weigering om te reageren alsnog wat laten horen.

Wat zegt Roel?

Roel zegt tegen de redactie van Renze: “Ik bewaar positieve herinneringen aan de samenwerking met Joan tijdens haar deelname aan The Voice, waar ik haar begeleidde als coach. Daarna begon er voor haar een nieuw hoofdstuk met haar deelname aan het Songfestival, hierin speelde ik geen rol.”

Hij vervolgt: “Het beeld dat Joan schetst van die tijd is zorgwekkend. Niemand zou dingen tegen haar zin hoeven doen. Verder kan ik er lastig iets van vinden of over zeggen, simpelweg omdat ik daar niet bij was, maar haar verhaal roept heel veel vragen op.”

Joan daarover: “Ja, dat begrijp ik. Roel heeft mij vandaag ook een bericht gestuurd, zeg maar. Wel vandaag, maar ik… Ja, ik weet niet zo goed wat ik erop moet zeggen. Dat vind ik wel lastig. Gewoon oké.”

Horrormanager

Het is Renze ook gelukt om een reactie te halen bij de, anonieme, horrormanager. Die zegt: “Het is bijzonder hoe samen gemaakte herinneringen na verloop van tijd zo uit elkaar kunnen lopen. Joan verdraait de feiten en wij distantiëren ons van alle beschuldigingen gericht aan het management.”

“Wij herkennen ons ook totaal niet in het door haar geschetste beeld en voelen geen behoefte om er in de media op in te gaan. We staan wel open voor een privégesprek om de periode rond het songfestival in Baku nog eens te evalueren. We wensen haar sowieso veel succes met haar verdere carrière.”

Joan reageert

Wat vindt Joan ervan dat ze min of meer voor leugenaar wordt uitgemaakt? “Ik was gelukkig al van tevoren geïnformeerd over deze quote. Ik heb het ook gevraagd, want ik dacht: ik wil niet dat het me overvalt ofzo. Ik kan me voorstellen… Dat vond ik gewoon heftig.”

Zit ze te wachten op een gesprek? “Ze hebben me tien of elf jaar niet gezien, zeg maar, alsof ik niet bestond. En nu ineens willen ze een gesprek? Dat vind ik interessant. Ik moet voelen in mezelf of ik dat nodig vind, maar ik merk ook wel: als er wordt gezegd dat ik de feiten verdraai, dan weet ik niet of dat zinvol is voor mij.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Joan Franka moest zich uit laten kopen bij haar oude muzikale horrorteam. Vindt u dat ze het geld terug moet krijgen?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen