Volkskrant-baas Pieter Klok boos op Life of Yvonne en RoddelPraat

Pieter Klok, de hoofdredacteur van de Volkskrant, is woest op de juicekanalen Life of Yvonne en RoddelPraat. “Wat deze roddelkanalen doen is laakbaar en verontrustend”, briest hij.

Pieter Klok en Yvonne Coldeweijer © RTL, Instagram, YouTube

Tom Egbers is de komende maanden niet te zien op tv vanwege de Volkskrant-onthullingen over zijn pestgedrag bij NOS Sport. Hij zou daar een 22-jarige stagiaire hebben getreiterd nadat zij, onder druk, hun affaire had opgebiecht aan zijn vrouw Janke Dekker. De naam van de dame in kwestie, inmiddels (bijna) 40 jaar, wordt niet genoemd in de krant.

‘Wat een loeder!’

RoddelPraat-presentator Dennis Schouten, die Tom een warm hart toedraagt omdat ze enkele jaren geleden eens leuk met elkaar gezeten hebben, vroeg zijn volgers aan het begin van de week naar tips over haar identiteit: “Vraag: weet iemand met wie Tom Egbers 15 jaar geleden een affaire had? Je blijft anoniem.”

Yvonne Coldeweijer kwam niet veel later op haar juicekanaal met de melding dat ze de identiteit van de dame heeft achterhaald. De juicekoningin meldde dat de oud-minnares van Tom werkzaam is voor de Volkskrant én aan een boek over de affaire zou werken. De YouTube-hit RoddelPraat kwam vervolgens met een naam. “Wat een loeder!”, klonk het.

Ook Vandaag Inside ging er vervolgens mee aan de haal. “Dit is een verkeerde vrouw“, riep René van der Gijp.

Pieter boos

Pieter Klok, de hoofdredacteur van de krant, is woest. “We hebben in het verleden vaker meegemaakt dat onze medewerkers online zwaar geïntimideerd werden, maar wat er deze week gebeurde, tart elke beschrijving”, schrijft hij in een column op de Volkskrant-site.

De beweringen van zowel Yvonne als RoddelPraat noemt hij ’totale nonsens’. De naam die door RoddelPraat genoemd wordt is volgens hem onjuist. “Deze Volkskrant-medewerker kreeg dezelfde avond nog via haar sociale media allerlei verwensingen toegestuurd.”

Niet veel later zijn er door een ander medium zelfs foto’s van haar huis gepubliceerd, aldus Pieter. En dat terwijl die medewerker er volgens hem dus helemaal niets mee te maken heeft.

Geen wederhoor

Het maakt Pieter woest. Hij spreekt van ‘roddelkanalen die niet onderbouwde geruchten publiceren en geen wederhoor halen’. Dat laatste is overigens wel lastig, want Pieter zei deze week tegen RTL Boulevard dat hij niet reageert op vragen van juicekanalen: “De Volkskrant reageert alleen op media die de journalistieke spelregels naleven.”

Hoe dan ook: de jacht op de identiteit van de toenmalige stagiaire is ‘laakbaar en verontrustend’, aldus Pieter. “Een dergelijke intimidatie van onze bronnen en medewerkers is onacceptabel.”

Volkskrant-journalist Kustaw Bessems roept op tot het ontvolgen van juicekanalen. Hij twittert: “Ontvolg zogenaamde ‘juicekanalen’. Puur kwaadaardig.”

Hand in eigen boezem

Er zijn overigens ook critici die vinden dat de Volkskrant de hand in eigen boezem moet steken. De Slimste Mens-producent Marc Dik twittert: “De Volkskrant koos er voor om een belangrijk verhaal over de cultuur bij NOS Sport te mixen met een verhaal over affaire van Tom Egbers die voor hem en de dame pijnlijk afliep.”

Hij vervolgt: “Verhaal één was goede journalistiek, verhaal twee was gossip en sensatie. Laatste lokte reacties uit.”

En mediajournalist Mark Koster zegt: “Zo gaan die dingen. ‘Eerst de vent, dan de tent’, zeiden we bij Quote altijd cynisch. Volkskrant doet juice voor nette mensen. D’r waren 100 andere meldingen, maar die waren kennelijk niet boeiend genoeg. Maakt niet uit, maar doe er niet heilig over.”

Tweet

De tweet van Kustaw:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u de kritiek op de Volkskrant ook terecht?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen