‘Jack van Gelder liegt, hij heeft zelf Danielle Oerlemans vernederd!’

Jack van Gelder liegt als hij zegt dat hij nooit iets heeft geweten van een onprettige werksfeer bij Studio Sport, stelt mediacriticus Victor Vlam. “Hij heeft Danielle Oerlemans publiekelijk vernederd.”

Daniëlle Oerlemans en Jack van Gelder © Instagram, SBS

Het is nu bijna twee maanden geleden dat de sportafdeling van de NOS zeer negatief in het nieuws kwam. Daar hebben zich namelijk óók Matthijs van Nieuwkerk-achtige toestanden afgespeeld. “Ja, ik schrok ervan, want ik heb nooit, maar dan ook nooit iets gemerkt”, reageerde Jack van Gelder, die jarenlang bij de omroep werkte, in HLF8.

Belachelijke nitwit

Jack heeft zelfs niet eens verhalen gehoord over mogelijk grensoverschrijdend gedrag of een onprettig werkklimaat, riep hij in die talkshow. “Nee, nee, nee, nee, nee, nee, nee, nee. (…) Ik heb werkelijk nooit iets gemerkt. Natuurlijk zal er ongetwijfeld werkspanning zijn geweest, maar verder nooit.”

Maar hoe zit dat dan met het verhaal in het Noordhollands Dagblad over de ‘vrouwelijke presentatrice eind jaren negentig’? “Meerdere redacteuren vertellen verhalen over hoe zij werd uitgekafferd na uitzendingen. Een bijna mythisch element van het verhaal is dat zij FA Cup als VA-cup zou hebben uitgesproken. Belachelijke nitwit, dat is de toon.”

‘Gaat over Danielle’

Mediacriticus Victor Vlam is in dit verhaal gedoken, vertelt hij in de podcast De Communicado’s. “Ik zat me af te vragen wie die vrouwelijke presentator is van Studio Sport en dat is niet zo heel moeilijk om te achterhalen. (…) Er zijn gewoon niet zoveel vrouwelijke presentatoren geweest eind jaren negentig. Het gaat om Danielle Oerlemans.”

Jack blijkt zich in 2017 nog op de radio te hebben uitgelaten over het VA-cup-incident. Het fragment is offline gehaald, maar er staat nog wel een korte beschrijving op de Shownieuws-site: “Jack van Gelder haalt uit naar Danielle Oerlemans. Hij gooit een aantal pijnlijke blunders van haar op tafel uit de tijd dat ze nog samenwerken voor de NOS…”

Daaronder: “Danielle laat Shownieuws desgevraagd weten dat ze de Engelse FA Cup inderdaad een keer wat Nederlands heeft uitgesproken.”

Boter op hoofd

Huh? Maar Jack vertelde bij HLF8 toch dat hij nooit iets heeft gemerkt van grensoverschrijdende gedragingen? Hij is dus een leugenaar, concludeert Victor. “Toen ik deze ontkenning destijds hoorde dacht ik al van: nou, dat is een hele harde ontkenning. Ik vind het ook niet verschrikkelijk geloofwaardig gezien het feit dat die verhalen (…) al heel lang rondgaan.”

“Maar als ik dit afweeg tegen de opmerkingen die hij over Danielle Oerlemans heeft gemaakt op Radio 538, dan denk ik eigenlijk bij mezelf: dan vind ik dit een hele kwalijke opmerking, want dan klopt dat niet. Als jij nu ontkent dat er ook maar iets aan de hand is, dan heb je boter op je hoofd. Jack van Gelder heeft boter op zijn hoofd. Het is echt absurd.”

Onprettig werkklimaat

Jack wíst niet alleen over een onprettig werkklimaat, hij heeft er dus ook aan bijgedragen, meent Victor. “Ik denk dat Jack van Gelder daarmee ook onderdeel is van het onprettige werkklimaat. (…) Dit is nog echt wel een manier van omgang die ik eigenlijk, om eerlijk te zijn, niet normaal vind.”

Hij vindt het kwalijk hoe Jack Danielle ‘belachelijk heeft gemaakt op de nationale radio’. “Dit geeft duidelijk aan dat er een probleem is. Als jij publiekelijk gezien een oud-collega voor het maken van een blunder belachelijk maakt… Dat is gewoon niet acceptabel.”

Stap verder

Co-host Lars Duursma is het met Victor eens. “Ja, want dat maakt het voor mij nog erger. Je kan met collega’s lachen om iemand en iemand pesten, daarom lachen enzo, maar dit is eigenlijk nog een stap verder. Dit is iemand publiekelijk vernederen, moedwillig publiekelijk vernederen.”

Hij vervolgt: “Bij 538 zal er waarschijnlijk ook nog in een sfeer van lacherigheid over gesproken zijn. ‘Hahahahaha, VA Cup, hahahaha’. Met als doel om iemand misschien zelfs nadat ze al weg was nóg meer te beschadigen in de wetenschap dat dit ook intern wordt gebruikt bij NOS om haar belachelijk te maken.”

Jack ontkent

De ontkennende Jack:

Wat vindt u?

Alle polls

Rob Kemps staat nog negen maanden onder contract bij SBS 6. Gaan ze verlengen?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen