Wendy van Dijk krijgt draai om oren na laconieke reactie op tv-flop

Wendy van Dijk wekt onbegrip met haar ietwat laconieke reactie op het floppen van Ministars. “Hoezo ‘wel jammer’? Dit soort presentatoren moeten een voorbeeld nemen aan Ivo Niehe!”

Wendy van Dijk © William Rutten

Het is een merkwaardige reflex van tv-sterren: als ze gevraagd worden naar hun televisieflop, dan roepen ze vaak dat die kijkcijfers voor hen helemaal niet belangrijk zijn en dat het in de studio wél heel leuk was. Ze gaan daarmee volledig voorbij aan het feit dat ze zo’n show helemaal niet maken voor die paar mensen in de studio, maar voor de massa thuis.

Wendy’s flopplezier

Wendy van Dijk riep van de week voor de camera van RTL Boulevard dat ze het jammer vindt dat haar SBS 6-show Ministars zo genadeloos is geflopt, maar: “Dat wat ik aan het maken ben en aan het doen ben, daar hebben we op dat moment ongelooflijk veel plezier aan beleefd.”

Heel leuk dat Wendy het zo gezellig heeft, maar daar verkoop je natuurlijk geen reclameblokken op. Bovendien: het gaat helemaal niet om Wendy, maar om de mensen thuis. Stom, vindt oud-SBS-baas Tina Nijkamp het.

‘Hoezo wel jammer?!’

Tina ergert zich altijd een beetje aan tv-sterren die schouderophalend reageren op lage kijkcijfers. Ze noemt dit in haar wekelijkse lijstje van tv-zaken die ze ‘stom’ vindt. “Dat presentatoren het altijd ‘wel jammer’ vinden als iets niet scoort maar ‘gelukkig was het wel heel leuk om te maken dus niet erg’.”

Wat een onzin, zegt Tina, die overigens niet de naam van Wendy noemt. “Wellicht kunnen die presentatoren het Volkskrant Magazine-interview met Ivo Niehe lezen. Dan weten ze dat succes ook met passie te maken heeft.”

Wat zegt Ivo?

Ivo Niehe maakt geen televisie omdat hij het zelf zo leuk vindt, maar om de kijker te bekoren, legt hij uit in de Volkskrant. “Ik koos de gasten voor de TV Show altijd uit op één ding: hun publieksvriendelijke kwaliteit.”

Hij vervolgt: “Scoort het? Dat was de leidraad tijdens de redactievergadering, want ik stelde aan mezelf de eis van anderhalf à twee miljoen kijkers per keer.”

Kijkcijferritueel

Schouderophalend de kijkcijfers aanschouwen doet Ivo niet. “Vroeger had ik er een ritueel voor, een soort spel maakte ik ervan. Ik keek eerst hoeveel de andere netten hadden op mijn uitzendtijdstip, en wat de andere netten de week ervoor hadden, en dan rekende ik in mijn hoofd uit hoeveel kijkers wij dan ongeveer zouden hebben.”

Dat waren altijd tien spannende minuten, vervolgt hij. “Ik was daarvan af, tot Ivo op Zondag begon te scoren. We trekken nu, inclusief twee herhalingen, 700 duizend kijkers, vergelijkbaar met Jinek. Dus nu kan ik dat ritueeltje toch weer niet laten.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

John de Mol noemde Wendy van Dijk in 2019 'een triple A-ster'. Is dat nog steeds zo?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen