Özcan Akyol op het matje: ‘Klacht over intimidatie op de werkvloer’

Özcan Akyol is op het matje geroepen vanwege een klacht over intimiderende blikken op de werkvloer. “Die dame is drie keer naar een vertrouwensarts gegaan”, bekent de presentator.

Özcan Akyol © SBS 6

Het wordt steeds onaangenamer om in Hilversum een leidinggevende positie te hebben, vindt Özcan Akyol. Vooral na de rel over Matthijs van Nieuwkerk staat volgens hem alles op scherp. Hij zegt in de Oranjewinter-aflevering van gisterenavond: “Ik ben dan een nieuwe generatie presentatoren, ook bij de NPO, en ik durf niets meer te zeggen tegen iemand.”

‘Dit is k*twerk!’

Je kunt niets meer doen of zeggen, aldus Özcan. “Als een redacteur k*twerk aflevert, durf ik niet meer te zeggen: ‘Dit is k*twerk.’ Kijk, ik begrijp wat jij bedoelt, dat je niet moet gaan schelden enzo, maar zelfs als jij zegt: ‘Dit is niet goed, ga het maar opnieuw doen’, dan gaan ze naar een vertrouwensarts en dan gaan ze klagen. Dan zijn ze gekwetst, dat is echt zo.”

Heel overdreven, vindt Johan Derksen dat. “Ja, we draaien door. Iemand beledigen en helemaal tot de grond toe afzagen is natuurlijk overdreven, maar je moet mensen die fouten maken… De zwakke broeders zijn de l*l, die vallen af.”

Klacht over Özcan

Er ligt nu ook een serieuze klacht over Özcan. “Ik ben twee weken geleden gebeld door een omroep waarvoor ik ook werk omdat een dame had geklaagd over mij, dus ik dacht: wat heb ik gedaan? Want ik gedraag me over het algemeen heel goed, juist door alle ontwikkelingen die er nu zijn. Daarvoor deed ik wat meer directief leidinggeven inderdaad en misschien een keer boos zijn op iemand.”

Hij vervolgt: “Ik zei: ‘Oké, wat heb ik gedaan?’ ‘Ja, dat meisje met wie jij hebt gewerkt vier of vijf jaar geleden is geïntimideerd geraakt door jouw blikken.’ Die dame was drie keer naar een vertrouwensarts gegaan omdat zij wilde praten over de manier waarop ik naar haar had gekeken.”

Intimiderend

Het betreft dus geen seksueel grensoverschrijdend gedrag, benadrukt Özcan. “Het was niet seksueel, maar intimiderend. Zij voelde zich dus onveilig daardoor. Ze was bang. Ik zei: ‘Wat moet ik dan doen? Moet ik met een zonnebril naar de studio komen? Hoe moet ik me gedragen dan? Leg eens uit.’”

Johan geërgerd: “Heel veel mensen met tekortkomingen en afwijkingen verschuilen zich achter ‘grensoverschrijdend’.”

Wilfred Genee lachend: “Nu wordt het wel heel generaliserend allemaal.”

Özcan: “Nee, het is zo.”

Geen hand geven

Johan: “De oorzaak leggen ze neer bij wat sterkere persoonlijkheden. Die zijn overal de schuld van.”

Özcan durft vrouwelijke omroepmedewerkers inmiddels geen hand meer te geven. “Als jonge maker heb je ook te maken met jonge redacteuren van 20, 21 en 22. Ik weet niet hoe zij worden opgevoed en wat zij normaal vinden, maar ik vind het heel lastig. Ik geef ook geen vrouwen meer een hand. Voor je het weet heb je weer een aanklacht ofzo.”

Het is niet duidelijk welke omroep Özcan precies op het matje heeft geroepen, maar hij werkt onder meer voor BNNVARA (De Geknipte Gast), NTR (De Neven van Eus) en Omroep MAX (Sterren op het Doek).

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Een medewerker klaagt over intimiderende blikken Özcan Akyol. Wegwuiven of serieus nemen?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen