Ruud de Wild bagatelliseert wangedrag Matthijs van Nieuwkerk

Ruud de Wild bagatelliseert het wangedrag van Matthijs van Nieuwkerk op de redactievloer van De Wereld Draait Door. “Ik merk aan je dat je het allemaal overdreven vindt”, klaagt een luisteraar.

Matthijs van Nieuwkerk en Ruud de Wild © NPO

Het in de bres springen voor in opspraak geraakte BN’er-collega’s is inmiddels een soort sport geworden voor Ruud de Wild. Of het nou gaat om Marco Borsato of Thijs Römer, het maakt hem allemaal niet uit. Zolang hij maar kan roepen dat het stuk voor stuk om trial by media gaat en de mensen deze sterren met rust moeten laten.

Gewetenspolitie

Nu krijgt ook Matthijs van Nieuwkerk een steuntje in de rug. Ruud lijkt op de radio te suggereren dat BNNVARA Matthijs alleen maar voor de bus heeft gegooid om de geloofwaardigheid van Tim Hofman te redden. Hij maakt immers een programma over maatschappelijke misstanden voor de omroep én heeft eigenhandig The Voice platgelegd.

Ruud cynisch in zijn programma op NPO Radio 2: “Ik ben echt van slag dat Tim Hofman Matthijs van Nieuwkerk heeft ontslagen. Ja, toch? Zoiets moet het zijn geweest, want hij is toch een beetje de gewetenspolitie van BNNVARA.”

‘Ik vind niets meer’

Het in de bres springen voor Thijs Römer heeft Ruud vorige week enorm veel gelazer opgeleverd. Daarom wil hij zich niet al te expliciet uitlaten over de zaak-Matthijs. “Ik heb me voorgenomen om vanaf nu even niets meer te vinden van dit. Niet van MeToo, niet van ehh… Waarom niet? We staan zo loodrecht tegenover elkaar op een gegeven moment.”

Ruuds sidekick leest even later een reactie voor van luisteraar Mireille. Zij zegt: “Door niets te vinden en niet te oordelen kies je bij voorbaat al partij. Ik merk aan je dat je het allemaal overdreven vindt. Klopt dat? Dat mag wel, maar baseer je eens op de feiten en bedenk je eens hoeveel mensen je nu kwetst door niets te vinden.”

‘Ja, precies!’

Een andere luisteraar, Nel, zegt: “Ik vind wel wat, Ruud. Nederlanders worden een beetje azijnzeikers. Hebben we geen probleem, dan zoeken we er wel één.”

Daar is Ruud het roerend mee eens: “Ja, precies. Het zit ook wel een beetje in Nederlanders misschien, hè?”

Met dit soort uitspraken laat Ruud doorschemeren dat hij ook de kwestie-Matthijs maar gezeur vindt. En wat vindt hij van de roep om NPO’s tv-baas Frans Klein te ontslaan? Ook onzin: “Frans Klein werkt daar toch allang niet meer?!”

Grapjes

Ruud maakt nu al dagenlang grapjes over de wantoestanden bij DWDD, bijvoorbeeld: “Ik ben op mijn hoede vandaag. Ik let op mijn stemgebruik. Ik ga niet te hard praten, want het zou zo kunnen worden uitgelegd door jullie team – de redactie hier is ook aanwezig – dat het leek op schreeuwen en dat het hier onveilig is.”

Hij lijkt het allemaal maar een heksenjacht te vinden. “Ik zie Matthijs van Nieuwkerk naar huis gestuurd worden. Iedereen roept wel dat hij de eer aan zichzelf gehouden heeft, maar dat is heus wel met een gesprekje geweest, want BNNVARA nam het niet voor hem op. Het is wachten wie de volgende wordt.”

Supergevaarlijk

Ruud trekt het allemaal in het absurde. “Ik stond weleens geparkeerd naast Matthijs van Nieuwkerk, dus het zou zomaar kunnen dat ik ook aan de beurt ben.”

En: “Gijs Staverman kent Matthijs van Nieuwkerk heel goed en ging weleens thuis bij hem op de koffie en die schreeuwden naar elkaar, dus de kans is vrij groot dat Gijs ook ehh… En wat dacht je van Paul de Leeuw met Schreeuw van De Leeuw. Die is binnenkort ook aan de beurt! Supergevaarlijk.”

Leeg Media Park

Volgens Ruud kan er ‘met deze redenering’ helemaal niemand meer op zijn plek blijven zitten in Hilversum. “Ik vind het gek wat er gebeurt, want eigenlijk als je zo doorredeneert dat is er over een week of twee niemand meer op het Media Park.”

Bettina Holwerda, die bij Jim Bakkum achter het aanrecht vandaan is getrokken om de meelachende sidekick van Ruud uit te hangen, vindt het allemaal maar geestig. Zij roept al dagen meermaals uit het niets: “Op je knieën!”

Lachen om collega’s die slachtoffer zijn van grensoverschrijdend gedrag. Bij KRO-NCRV kan het allemaal.

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen