Janine Abbring ontploft tegen collega: ‘Ik ben geen snowflake!’

Janine Abbring, een van de slachtoffers van De Wereld Draait Door, ontploft tegen een van haar collega’s bij de NPO. Ze vindt dat presentatrice Astrid de Jong haar neerzet als een ‘snowflake‘.

Janine Abbring en Astrid de Jong © NPO, MAX

Het wangedrag van Matthijs van Nieuwkerk en zijn horrorhulpje Dieuwke Wynia op de redactie van hun toenmalige talkshow De Wereld Draait Door blijft de gemoederen bezighouden. Ook BN’ers die in de begintijd van hun carrière bij het programma werkten laten van zich horen, waaronder Janine Abbring.

Janine is boos

Janine is nu gevierd eindredacteur van De Avondshow met Arjen Lubach en bij het grote publiek bekend als presentatrice van Zomergasten, maar ruim tien jaar geleden was ze nog te zien als verslaggever in De Wereld Draait Door. En ze bevestigt dat het er daar zó verschrikkelijk aan toeging dat ze toentertijd ontslag heeft genomen.

Het stuit Janine dan ook tegen de borst dat sommige NPO-collega’s de situatie zo aan het bagatelliseren zijn. Eén van hen is radio-dj Astrid de Jong, bekend van het NPO Radio 1-programma Nachtzuster. Die show wordt uitgezonden door het Omroep MAX van Jan Slagter, die ieder podium aangrijpt om in de bres te springen voor Matthijs en Frans Klein.

Keihard lachen

Astrid beweert in een berichtje op Twitter dat zij gewoon moet lachen als er een hogergeplaatste collega begint te schreeuwen, waarmee ze suggereert dat de DWDD-redacteuren wel heel erg over zich heen lieten lopen.

Ze schrijft over de rel rond Matthijs: “Ik zit (als ervaren redacteur die meestal keihard moest lachen als iemand ging schreeuwen, sorry) in een grijs gebied bij dit verhaal. Heb ook heel veel heel slechte redacteuren meegemaakt. Lijkt me toch echt een fout aanname- en begeleidingsbeleid…”

Snowflake

Janine heeft het gevoel dat Astrid haar nu wegzet als een ‘snowflake’, een sneeuwvlokje dat niets kan hebben. “Door te beweren ‘dat jij gewoon zou gaan lachen als iemand tegen je schreeuwt’ en ‘dat er ook veel slechte redacteuren zijn’ schilder je een man of 50 af als incapabele snowflakes. Onder wie ik.”

Ze vervolgt: “Want ja, ik nam ontslag, maar ik heb ook twee jaar lang tegen me laten schreeuwen. Of misschien niet zozeer 2 jaar tegen me laten schreeuwen, maar wel toegekeken hoe er tegen anderen geschreeuwd werd. Denken dat jij in die situatie ‘zou gaan lachen’ is echt groteske zelfoverschatting.”

‘Ik reageer fel’

Astrid: “Dat is niet mijn bedoeling. Ik ging lachen als er geschreeuwd werd in één geval. Denk dat er los van het schreeuwen nog veel meer variabelen zijn. En situaties. Wat ik meemaakte bij DWDD was vooral raar. Maar je hebt gelijk dat ik over die redactie eigenlijk geen inzicht heb.”

Janine: “Sorry Astrid, ik reageer erg fel, omdat juist dit soort reacties de reden zijn dat mensen niet hun mond durfden open te doen, of met de pers durfden te praten; we kenden de ‘het ligt aan jou, dit hoort erbij’-riedel wel. Niemand wil te boek staan als overgevoelige aansteller.”

Tweet

Het Twitter-onenigheidje tussen de NPO-dames:

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen