Hugo Borst: ‘Woedecursus voor Matthijs, ontslag voor Frans Klein’

Het is volgens Hugo Borst evident wat er moet gebeuren nu de deksel van de DWDD-doofpot is gelicht. Hij vindt dat Matthijs van Nieuwkerk op cursus moet. “En Frans Klein? Die moet eruit.”

Frans Klein en Hugo Borst © NPO

Hugo Borst was jarenlang te zien als tafelheer in De Wereld Draait Door en heeft in die hoedanigheid naar eigen zeggen nooit meegekregen hoe extreem het eraan toeging op de redactievloer. Uit uitvoerig onderzoek van de Volkskrant blijkt dat Matthijs van Nieuwkerk zich daar als een soort psychopathische studiobeul heeft gedragen.

‘Frans niet houdbaar’

Tientallen werknemers zijn letterlijk ziek geworden door het dictatoriale gedrag van Matthijs. Het bizarre? NPO-opperbobo Frans Klein, voorheen mediabaas bij BNNVARA, is meerdere keren gewaarschuwd, maar greep nooit in. Merkwaardig genoeg lijkt zijn positie bij de NPO niet ter discussie te staan, terwijl meerdere mensen pleiten voor zijn vertrek.

Die Frans moet eruit, vindt Hugo. Hij zegt in de talkshow Renze op Zaterdag: “Als ik het verhaal uit heb en ik ben in eerste instantie flabbergasted, want zo ken ik Matthijs niet, dan denk ik toch in eerste instantie: stel dat je het politiek vertaalt, dan gaat er een minister aan. Ja, ik denk hier: Frans Klein is natuurlijk niet meer houdbaar.”

Flink geschrokken

Hugo is zich een hoedje geschrokken van alle onthullingen. “Ja, ik herken me niet in het beeld. Ik twijfel niet in de vakkundigheid van het [Volkskrant-]trio, maar het is voor mij nieuw. Hij heeft tegen mij nooit zo staan blaffen. In dat geval had ik ook wel teruggeblaft, maar dat is niet iedereen gegeven. Ik ben een onafhankelijk mens.”

Hij vervolgt: “Als het klopt, en daar twijfel ik nogmaals niet aan, wat jullie in vijf maanden boven water hebben gekregen – en Matthijs heeft daar al excuses voor gemaakt – dan is het een hard gelag. Het is pijnlijk.”

Woedecursus

Er móeten consequenties volgen, vindt Hugo. “Matthijs moet misschien wat doen aan woedebeheersing, maar Frans Klein is vind ik eindverantwoordelijk. Als er diverse mensen naar hem toe zijn gestapt en hij heeft het buitengewoon succesvolle programma willen continueren onder alle omstandigheden, dan is deze man natuurlijk gezien.”

Vindt hij Frans meer verantwoordelijk dan Matthijs? “Matthijs is in eerste instantie hoofdverantwoordelijk en daarna komt de ministeriële macht om de hoek. Matthijs moet natuurlijk iets gaan doen. Ik heb geen contact met hem, dus dat is maar een suggestie.”

Geen contact

Hugo heeft geen contact meer met Matthijs? “Nee, zeker niet”, zegt hij. Renze vraagt niet waarom niet.

Wel hoopt Hugo dat Matthijs er beter uit komt. “Ik heb dat woedeprobleem zelf ook in het voetbalveld gehad. Ik ben dan ook onherkenbaar. Ik snap dat een mens zich zo kan vergalopperen onder druk of bepaalde omstandigheden, want je kunt niet zeggen dat de Matthijs die hier geschetst is de complete Matthijs is. Dat is niet zo.”

Wat vindt Angela?

Angela de Jong laat in haar column weten dat zij ook vindt dat Frans eruit moet. “Als Frans Klein niet snel opstapt als directeur content, maakt de NPO zich volslagen ongeloofwaardig.”

Ze vervolgt: “Voorzitter Frederieke Leeflang heeft een veilige werkomgeving hoog in het vaandel staan, zei ze na de onthullingen over The Voice. Nu is het tijd de daad bij het woord te voegen. Klein heeft de medewerkers van DWDD (…) vreselijk in de steek gelaten.”

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen