Matthijs van Nieuwkerk haalt in statement hard uit naar collega’s

Matthijs van Nieuwkerk haalt in het eerste statement dat hij naar de Volkskrant heeft gestuurd, maar dat niet is gepubliceerd, keihard uit naar een aantal collega’s. Dat onthult journalist Willem Feenstra.

Matthijs van Nieuwkerk en Willem Feenstra © NPO, RTL

Het heeft de Volkskrant ongelooflijk veel moeite gekost om een reactie te krijgen van Matthijs van Nieuwkerk op het maandenlange onderzoek naar zijn wangedrag op de werkvloer van De Wereld Draait Door. Op het állerlaatste moment, afgelopen vrijdagmiddag, kwam die alsnog. En die reactie verbijsterde de krant én zijn eigen BNNVARA.

Twee statements

Het Volkskrant-artikel werd ’s avonds om 20.30 uur gepubliceerd en Matthijs kwam om 14.30 uur met zijn statement, dat hij tegelijkertijd naar de krant én naar zijn omroep stuurde. Hij betuigde daarin geen énkele spijt. “De reactie van Matthijs stelt ons teleur en dwingt ons tot beraad”, liet BNNVARA vervolgens aan de krant weten.

Vijf kwartier later kwam Matthijs onder druk van de omroep met een reactie waarin hij ineens wél spijt betuigt en alleen die reactie is meegenomen in de krant, maar daarmee is de kous niet af. BNNVARA maakt er namelijk geen geheim van dat de omroep zwaar teleurgesteld is over die eerste reactie.

Matthijs haalt uit

Waarom is er niet voor gekozen om dat eerste statement alsnog te publiceren? “Nou, kijk, dat is dus heel ingewikkeld”, legt Willem Feenstra, een van de drie schrijvers van het Volkskrant-artikel, uit in de talkshow van Renze Klamer. “We stonden onder hoge tijdsdruk op dat moment, want het was echt heel laat in de middag.”

Hij vervolgt: “In dat statement haalde hij ook wel nog naar een aantal mensen hard uit. We hadden geen tijd om daar wederhoor op te halen. Meer kan ik daar op dit moment niet over zeggen, omdat we het journalistiek ook nog zelf aan het overwegen zijn wat we daarmee moeten.”

‘We overwegen het’

Het is evident dat het eerste statement nieuwswaarde heeft, omdat BNNVARA mede op basis daarvan twijfelt aan de samenwerking met Matthijs. “Wij hebben natuurlijk aan de omroep voorgelegd wat ze ervan vonden en zij vonden het niet in lijn met de gesprekken die ze met hem gevoerd hadden en teleurstellend, zeiden ze.”

Krijgt het grote publiek dat statement nog te lezen? “We zijn het nog aan het overwegen. Hoe we journalistiek hiertoe verhouden eigenlijk.”

Verontrustend

Privé-baas Evert Santegoeds vindt dat de eerste, niet-gepubliceerde reactie van Matthijs veel zegt. “Hij trekt het zich wéér niet aan. Ik merk wel aan alles wat je rond die omroepen hoort dat er wel toegewerkt wordt naar een zeer ernstig gesprek komende week voordat er verder gegaan wordt met Matthijs van Nieuwkerk”, zegt hij in Shownieuws.

En Rob Goossens in RTL Boulevard: “Die eerste reactie is voor BNNVARA reden om zich over de toekomst te beraden, dus je zou kunnen zeggen: door hoe hij er zélf naar kijkt – blijkbaar vindt hij het zelf allemaal nog niet heel problematisch, want anders was zijn eerste reactie wel beter geweest – heeft hij het zichzelf erg moeilijk gemaakt.”

“Ik vraag me af of we hem nog terugzien op tv.”

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen