Beau van Erven Dorens en Humberto Tan hekelen gedrag Matthijs

Beau van Erven Dorens en Humberto Tan, die allebei een talkshow presenteren op RTL 4, veroordelen het monsterlijke gedrag van Matthijs van Nieuwkerk. “Dit is heel erg pijnlijk.”

Beau van Erven Dorens en Humberto Tan © RTL, NPO

Het is opvallend hoe weinig vrienden Matthijs van Nieuwkerk overhoudt nu zijn jarenlange wangedrag bij De Wereld Draait Door in de openbaarheid is gekomen. Ook Beau van Erven Dorens en Humberto Tan, die hem lange tijd als een voorbeeld hebben gezien, distantiëren zich nu van de gevallen televisiester.

Schandpaal

Beau kan het allemaal nog niet echt goed bevatten, zegt hij in zijn uitzending van gisterenavond. “Ik ben het zelf ook nog aan het verwerken dat een van mijn allergrootste helden nu aan de schandpaal is genageld. Terecht, ontzettend terecht, maar het blijft gewoon verschrikkelijk pijnlijk.”

Eva Jinek, Renze Klamer en Humberto Tan lieten afgelopen week tijdens hun tv-optredens stuk voor stuk onbenoemd dat hun eigen producent, Ewart van der Horst, óók voorkomt in het Volkskrant-artikel over Matthijs. Hij kwam pas gisteren ter sprake toen een gast van Beau daarover begon.

Ewart

Janke Dekker, voorzitter van meldpunt MORES: “Een van jouw eindredacteuren is ook eindredacteur geweest bij De Wereld Draait Door.”

Beau: “Dat is onze hoofdredacteur en de hoofdredacteur is eindredacteur geweest in de beginjaren van DWDD. Het is goed dat je het even aanhaalt, want dat wordt eigenlijk de hele tijd vergeten. Ewart van der Horst. Die loopt hier ook ergens in het pand rond.”

Hij gaat verder niet inhoudelijk in op de passage over Ewart. Hij vervolgt: “Heel veel van mijn redacteuren hebben ook bij DWDD gewerkt. Sterker nog: sommigen zitten er behoorlijk stuk van. Als een open wond.”

Onvermijdelijk

Humberto Tan vertelt in de afgelopen WNL op Zondag dat het gedrag van Matthijs niet onvermijdelijk was. “Nee, zeker niet. Dan kun je meteen zeggen: ‘Ja, maar jij was niet zo succesvol als Matthijs’, maar ook in die vier jaar dat het heel succesvol was is het nooit op die manier geëscaleerd.”

Hij vervolgt: “Ik heb gisteren toevallig nog contact gehad met de eindredacteur van die tijd, met Carlo. Ik zeg: ‘Carlo, wij deden dat toch echt anders’, omdat ik daar gewoon niet in geloof. Je hebt tv, maar het leven is altijd belangrijker dan tv. Als je op die manier met mensen omgaat, waarom zou je dat doen?”

Reünie

Wat moet er nu gebeuren? “Ik zat dat te lezen en toen dacht ik: het zijn allemaal mensen nu met trauma’s. Of je nu PTSS hebt, een burn-out hebt… Ik vroeg me af wat ik zou doen als dat mij zou overkomen in die situatie. Ik zou met Matthijs en die oude redactieleden, met allemaal, een reünie organiseren. Laat ze hun grieven naar hem uiten. “

Hij besluit: “Weet je, Rick. Het is onderdeel van een cultuur die wij in de televisiewereld hebben. Het is niet per se alleen Matthijs. Het zijn best wel nog meer mensen die op die manier werkten. Leidinggevenden hebben het jarenlang gewoon prima gevonden. Maar de menselijke waarden zijn altijd belangrijker.”

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen