Renze Klamer veroordeelt Matthijs van Nieuwkerk: ‘Supersmerig’

Renze Klamer vindt als talkshowhost dat Matthijs van Nieuwkerk veel te ver is gegaan met zijn gedrag bij De Wereld Draait Door. “Het was een lekkere taart, maar met een supersmerig ingrediënt.”

Renze Klamer en Matthijs van Nieuwkerk © RTL

Matthijs van Nieuwkerk ligt zwaar onder vuur vanwege de onthullingen van de Volkskrant over zijn wangedrag op de redactievloer van DWDD. Oudere tv-mannen als Jan Slagter, Jort Kelder en John van den Heuvel zetten daar tegenover dat Matthijs wel écht goede tv heeft gemaakt, maar volgens Renze Klamer kan dat ook zonder je te misdragen.

Absolute grens

Je kunt ook normaal met redacteuren praten, vindt Renze. “Als je mij een opzetje voor een gesprek aanlevert waar ik echt helemaal niks mee kan, dan vind ik dat ik dat mag zeggen. Ik denk serieus dat ik een van de vriendelijksten ben, maar ik vind dat je er best ver in mag gaan als het over het werk gaat.”

Het moet volgens de presentator alleen wel altijd inhoudelijk zijn. “Als ik zeg: ‘Hugo, jij bent echt niks waard’, dan ben je voor mij echt een grote grens overgegaan, want dan ga je iemand zelf zeg maar vernederen of klein maken. Dat vind ik een absolute grens.”

Supersmerig

Achteraf gezien blijkt Matthijs een supersmerig ingrediënt in een lekkere taart, vindt Renze. “De kwaliteit van het programma aan de voorkant was onbetwist, maar het is voor mij een beetje alsof het een taart was die je heel lekker vond, maar je weet nu dat er een ingrediënt in zit wat eigenlijk supersmerig is. Natuurlijk is dat besmet.”

Wat vindt Renze van types als Jan Slagter die direct wijzen op de kwaliteit van DWDD? “Dat je dat op voorhand al zegt, dan denk ik: het vergoelijkt nooit dit soort gedrag. Hoe groot je succes ook is. Al had je 6 miljoen kijkers. Dat vergoelijkt nog steeds niet dat je iemand met de grond gelijk maakt.”

Ewart

Overigens repte Renze dan weer met geen woord over de producent van zijn eigen talkshow (en van Beau, Jinek en Humberto): Ewart van der Horst. Hij werkte in de begintijd als eindredacteur van DWDD en komt ook voorbij in het Volkskrant-artikel.

Zo zegt een oud-redacteur in de krant: “Mensen waren in die tijd vooral bang voor Ewart. Die stoof razend en tierend over de redactie. ‘Kutonderwerp’, riep hij dan, terwijl hij een prullenbak omver schopte. Collega’s krompen ineen als hij langskwam.”

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen