André van Duin riskeert imago, trekt DWDD-onderzoek in twijfel

André van Duin stelt zijn imago in de waagschaal om zijn goede vriend Matthijs van Nieuwkerk te beschermen. De presentator trekt het Volkskrant-onderzoek naar diens wangedrag in twijfel.

Lex Uiting, Jan Slagter en André van Duin © RTL Boulevard

Het is precies waarom Matthijs van Nieuwkerk jarenlang door heeft kunnen gaan met zijn wangedrag achter de schermen van De Wereld Draait Door: oude omroepbobo’s die elkaar de hand boven het hoofd houden. MAX-baas Jan Slagter besloot de misdragingen van Matthijs vorige week al vóór publicatie van het Volkskrant-onderzoek te bagatelliseren.

Smet op imago

Jan, die het bij HLF8 ‘onzin’ noemde dat Matthijs grensoverschrijdend gedrag zou hebben vertoond, schreeuwt in talkshows bovendien moord en brand dat zijn bevriende collega Frans Klein eveneens onder vuur ligt. De televisiebaas van de NPO heeft jarenlang weggekeken bij Matthijs’ wangedrag en heeft zijn functie tijdelijk neergelegd.

Belachelijk, vindt Jan het allemaal. Nu blijkt ook zijn grootste ster, André van Duin (75), het wangedrag van Matthijs min of meer weg te wuiven. En dat zal voor veel mensen een smet op zijn tot nu toe kreukloze imago zijn.

André in de bres

André stond gisteren samen met Jan voor de camera van RTL Boulevard toen verslaggever Lex Uiting, nota bene een van de DWDD-slachtoffers, hem vroeg naar Matthijs. De komediant daarop: “Ik heb daar altijd heel erg leuk gewerkt en het hele verhaal wat er nu allemaal in de kranten staat, heb ik daar nooit meegemaakt.”

Matthijs is juist een heel leuke vent, aldus André. “Ik ken Matthijs alleen maar als een hele lieve en gezellige en aardige man. Af en toe eet ik wel eens een pannenkoekje met hem en als ik daar in de show ben, dan ben ik daar om een uur of zes. Je komt binnen, je eet wat en je gaat aan tafel zitten. Daarna drink je nog een drankje en ga je weg.”

in twijfel

Van het wangedrag heeft André naar eigen zeggen nooit iets meegekregen. “Het hele circus en de verhalen die ik nu allemaal lees en hoor, waren mij niet bekend.”

Sterker nog: André trekt het hele vijf maanden durende onderzoek naar Matthijs’ wangedrag en de verklaringen van vijftig oud-medewerkers in twijfel. Hij kijkt er ‘met veel ongeloof’ naar. “Ik moet nog maar zien wat er allemaal van waar is natuurlijk, hè? Het wordt natuurlijk een olievlek, het wordt opgeblazen. Wat er allemaal wel of niet gebeurd is, dat weet ik niet.”

‘Even afwachten’

André geeft de tientallen DWDD-slachtoffers, die jarenlang niet gehoord werden, daarmee een flinke trap na. Lex vol verbazing: “Maar goed, ze hebben zeventig mensen gesproken waarvan er vijftig zeggen dat er grensoverschrijdend gedrag was. Je kunt eigenlijk wel aannemen dat het aan de hand was.”

De komediant volhardend: “Er was iets aan de hand, maar wat er precies aan de hand was, dat moeten we maar even afwachten.”

Nou, André heeft wel een gratis pannenkoekje verdiend.

Tweet

Peter Vandermeersch sprong ook volledig in de bres voor Matthijs, maar heeft daar inmiddels excuses voor aangeboden:

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen