Vandaag Inside verbijstert met torenhoge gage: ‘Verziekt systeem’

Vandaag Inside betaalt duizend euro aan de BN’er die ’s avonds plaatsneemt aan de talkshowtafel. Overdreven, vinden critici. “Dat verklaart wel het een en ander. Wat een verziekt systeem.”

Vandaag Inside © SBS 6

Angela de Jong heeft laatst een boekje open gedaan over de gages die talkshows betalen aan hun gasten. Ze verklapte toen al dat je bij Vandaag Inside ‘een fors bedrag‘ krijgt, maar hield toen in het midden wat je daar als tafelgast nou precies betaald krijgt. Die onthulling doet ze nu wél in het NRC Handelsblad.

Duizend euro

De gast aan tafel krijgt volgens Angela een gage van duizend euro. “Vandaag Inside betaalt duizend euro per keer. Best een leuk bedrag. Maar ik heb een prima salaris bij het AD. Dus dat laat ik hen overmaken aan het goede doel.”

Duizend euro voor een uurtje op televisie is natuurlijk geen kattenpis. Er is voor de gasten van het programma dan ook veel aan gelegen dat ze vaker worden uitgenodigd. En daarvoor moeten ze natuurlijk wel wat pikante uitspraken doen waarmee de headlines worden gehaald.

Verziekt systeem

Kim van Keken, onderzoeksjournalist, vindt het ongelooflijk. “Wauw, duizend euro per keer, om je mening te spuien als BN’er dat verklaart wel het een en ander. Wat een verziekt systeem”, twittert ze.

Ze is er flink pissig over. “Duizend euro per keer is echt enorm veel geld. Al die programma’s bieden tegen elkaar op, vissen uit hetzelfde vijvertje. Bovendien is de vraag hoe onafhankelijk je nog bent dan.”

Columnist Jan Dijkgraaf kijkt er echter niet zo raar van op. “Af en toe denk ik: Kim woont onder een steen. Zelfs ik kreeg bij WNL 500 per keer.”

Kim geërgerd: “Bij de publieke omroep dus.”

Tsunami aan meningen

Story-baas Guido den Aantrekker: “Wat vind je hier verziekt aan, Kim?”

Kim ergert zich eraan dat er betaald wordt voor random meningen, en niet voor deskundigheid. Ze beantwoordt Guido als volgt: “Dat mensen in vaste dienst dit soort bedragen bijplussen die heus niet alleen door VI worden geboden. Het betreft hier vaak niet eens deskundigheid, maar vooral meningen. En we komen om in de meningen.”

Pluim voor Angela

Guido: “Zolang je je mening als deskundige niet aanpast aan een vergoeding, lijkt het me geen issue. Ik heb Angela nooit anders horen praten met/zonder betaling. En meningen kunnen journalistiek geladen zijn. In haar geval voor AD goede (gratis) PR. Het ‘verziekt’ snap ik niet zo goed.”

Kim deelt vervolgens een pluim uit aan Angela. “Angela keert het tenminste uit aan een goed doel. Maar als het goede PR is voor je krant, waarom dan nog eens (veel) geld ontvangen. Zij doet het niet, maar veel wel.”

Babbelshows

Guido: “Je moet het zien als een vergoeding dat iemand in (waardevolle) vrije tijd laat op de avond zijn/haar bedrijf vertegenwoordigt, en daarbij ook nog eens ‘aan’ moet staan, zeer alert moet zijn. Ze kan het ook niet doen en lekker thuis op de tweezits blijven, zoals veel anderen.”

Kim: “Duizend euro is geen ‘vergoeding’. En nogmaals dit gaat niet over De Jong of VI, dit gaat over een circuit van babbelshows die tegen elkaar opboksen en semi-BN’ers betalen die vaak heus wel een ochtendje mogen uitslapen nadat ze pr hebben bedreven van hun baas.”

Twitter

De Twitter-discussie over de hoge talkshowbeloningen:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vandaag Inside dokt duizend euro voor de BN'er die aanschuift bij Vandaag Inside. Belachelijk?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Groeit Jan Versteegh ooit uit tot een A-ster?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen