Özcan Akyol denkt dat het over en uit is met Spoorloos: ‘Besmet’

Özcan Akyol denkt dat het over en uit is met Spoorloos na het nieuws over de sjoemelherenigingen bij het programma. “Het is denk ik wel afgelopen”, aldus de tv-presentator.

Derk Bolt en Özcan Akyol © NPO, SBS 6

De tv-klassieker Spoorloos is jarenlang enorm slordig te werk gegaan. Tot 2019 werden er niet eens DNA-tests afgenomen bij kandidaten die ‘herenigd’ werden met hun oorspronkelijke familie. Nu blijkt dat er daardoor in elk geval al twee sjoemelherenigingen hebben plaatsgevonden. De grote vraag is: blijft het daarbij?

‘Spoorloos besmet’

Özcan Akyol denkt van niet. Hij vreest dat presentator Derk Bolt de boel maar beter in kan pakken. “Het programma is besmet nu, dus bij al die andere uitzendingen ga je ook denken van: klopt het wel? Het is denk ik wel afgelopen”, zegt de presentator van NPO-programma’s in Vandaag Inside.

René van der Gijp: “Die mensen hebben gewoon jarenlang contact gehad met iemand waarvan ze dachten dat het z’n broer was. Je hebt gewoon met een wildvreemde contact! Bizar man!”

Fixer

Spoorloos blijkt in elk geval met één fixer te hebben gewerkt die zijn werk niet zo nauw neemt. Een fixer is een lokaal iemand in het buitenland die ter plekke bepaalde dingen regelt. Johan Derksen: “De zestien mensen die met die gozer te maken hebben gehad vragen zich nu allemaal af: is die moeder mijn moeder wel?”

Özcan denkt dat zo’n fixer ook onder druk staat. “Als je het in het buitenland gaat draaien, dan móet je met een fixer samenwerken. Je wordt op een gegeven moment geplaatst in zo’n schema bij de NPO en dan weet je: ik moet dan en dan uitzenden. Dan word je ook minder kritisch denk ik en zo’n fixer zegt: ‘Ik regel het wel.’”

Nattevingerwerk

Spoorloos legt te veel vertrouwen in de handen van die fixers, aldus Özcan. “Het zit al in de naam: ‘Ik fix het wel.’ En als ze weten op welke termijn je het moet weten, dan gaat zo’n fixer waarschijnlijk andere mensen aanwijzen.”

Johan vindt het een blamage dat het werk van die fixers jarenlang niet is gecontroleerd door middel van DNA-tests. Daar begon Spoorloos pas mee in 2019. “Dat is een beetje laat, want dat is al veel eerder uitgevonden.”

Wilfred Genee: “Voor die tijd was het een beetje nattevingerwerk.”

Opgeheven

Özcan: “Dat kan eigenlijk niet. Het is ook de druk op het tv-maken, hè? Hij weet: ik moet acht afleveringen opleveren. Het kost ook geld, hè? Als je een aflevering niet af hebt, dan moet je het productiegeld teruggeven. Je kunt niet zeggen: ‘Dankjewel voor het geld, maar we hebben geen aflevering.’ Je moet dus iets leveren.”

Spoorloos kan maar beter stoppen, vinden ze. Johan: “Dat programma heeft zich door dit incident min of meer opgeheven, want je kunt nooit meer naar Spoorloos kijken zoals je dat deed.”

René: “Ja, zonder dat je denkt: dit is niet waar.”

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen