‘Tv-hit Spoorloos verdwijnt van de buis na sjoemelherenigingen’

Spoorloos gaat de onthullingen van tv-maker Kees van der Spek over sjoemelherenigingen bij het programma uiteindelijk niet overleven. Dat is de verwachting van Evert Santegoeds.

Derk Bolt © KRO-NCRV

De Derk Bolt-show Spoorloos ligt zwaar onder vuur nu Kees van der Spek in de talkshow van Eva Jinek heeft onthuld dat er sjoemelherenigingen hebben plaatsgevonden in het programma. De bekende tv-journalist gaat daar vanavond uitgebreid op in in zijn programma Oplichters Aangepakt op RTL 5.

Sjoemelfixer

De oplichter die Kees ditmaal centraal stelt is Edwin Vela, de Colombiaanse tussenpersoon van Spoorloos. De tv-maker heeft ontdekt dat Edwin in elk geval twee kandidaten van Spoorloos heeft gekoppeld aan de verkeerde biologische familie. “Hij is iemand op wie je blind moet kunnen vertrouwen, maar along the way bleek dat niet zo te zijn.”

Mogelijk speelt geld een rol: als Edwin niet succesvol is als fixer, zal hij immers niet snel nog een keer worden geboekt. “Je moet je realiseren dat zo’n man indirect voor Spoorloos werkt, en hij verdient eraan.”

Van de buis?

Privé-baas Evert Santegoeds verwacht dat Spoorloos van de buis gaat. “Ik denk dat dit het einde van Spoorloos gaat betekenen. Dit wordt zó’n smet op het programma dat je ook voor jezelf even moet zeggen: ‘We maken even pas op de plaats. We gaan kijken waarom het toen zo mis gegaan is en waarom we pas zo laat zijn begonnen met DNA-checks.’”

Spoorloos is pas in 2019 begonnen met DNA-checks. “Terwijl die techniek natuurlijk al veel langer bestaat. Zeker al vijftien jaar had makkelijk gekund”, zegt hij in zijn podcast Strikt Privé.

‘Zó zonde!’

Evert vindt het zonde dat dit volgens hem de doodsteek voor Spoorloos betekent. “Het is zo zonde van het programma Spoorloos. Zó’n tv-monument waar Derk Bolt z’n hele privéleven altijd aan geofferd heeft, want hij bracht zelf mensen bij elkaar maar al dat gereis kostte hem zijn eigen huwelijk. Dat is toch wel heel erg pijnlijk.”

“Ik kan me voorstellen dat je in dat soort landen gebruik moet maken van dingen die niet helemaal volgens de lijntjes lopen, maar je moet er wel van overtuigd zijn dat die mensen dan leveren wat ze moeten leveren. Je kunt niet halfbroers aan elkaar koppelen die geen halfbroers zijn en tevreden naar Nederland terugkeren. Dat is wel heel erg pijnlijk.”

Onbetrouwbaar

Als Spoorloos wél doorgaat, dan zal de kijker volgens Evert met argwaan gaan kijken naar het programma. “Dit is niet prettig voor een programma als Spoorloos dat het voor een groot deel van zijn betrouwbaarheid moet hebben.”

Vindt hij het oncollegiaal dat Kees zijn tv-collega’s van Spoorloos mogelijk de doodsteek geeft? “Als jij misstanden aan de kaak stelt, en dit is er een van, dan heeft hij groot gelijk.”

Trailer

Een voorproefje van Kees’ programma:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Kan Spoorloos beter even van de buis verdwijnen na deze sjoemelherenigingen?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Thomas van Groningen is volgens Victor Vlam te dik voor de presentatie van Op1. Eens?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen