Jeroen Pauw reageert op omstreden graaipoging: ‘Big deal? No deal!’

Jeroen Pauw ligt wederom behoorlijk onder vuur vanwege zijn omstreden graaipoging in 2019, het jaar dat hij stopte met zijn talkshow Pauw. “Big deal? Nee, no deal!”, roept hij.

Jeroen Pauw © NPO

De NPO legt presentatoren een salarisplafond op van zo’n twee ton per jaar. Het is een publiek geheim dat tv-sterren met allerlei constructies tóch meer kunnen verdienen. Ook de zaakwaarnemer van Jeroen Pauw probeerde in 2019 zo’n dubieuze afspraak te maken, maar kreeg toen nul op rekest bij BNNVARA-directeur Gert-Jan Hox.

Salarisconstructie

De NRC schreef in januari 2020 een uitgebreide reconstructie over het einde van de talkshow Pauw en het ontstaan van opvolger Op1. Het dagblad onthulde onder meer dat BNNVARA weigerde mee te werken aan ‘een verboden constructie’ die Jeroen en zijn productiebedrijf TVBV ‘meer geld moest opleveren’.

Nu, tweeënhalf jaar later, duikt via BNR de bewuste brief op die team-Pauw destijds aan BNNVARA stuurde (zie onderstaand). Uit de eerste alinea blijkt al direct dat het de bedoeling was om deze constructie onder de pet te houden: “Vanwege de vertrouwelijkheid van de inhoud van deze mail stuur ik je die, zoals afgesproken, naar je privé-adres.”

Verder met Pauw

De brief brengt ons terug naar 2019. De NPO schrok zich in september van dat jaar een hoedje: Eva Jinek maakte plotseling de overstap naar RTL. Gelukkig had de zender zijn andere grote latenight-ster nog: Jeroen Pauw. Of toch niet? Hij legde via zijn zakenpartner ineens allerlei bizarre financiële eisen op tafel, die dus te lezen zijn in de uitgelekte brief.

Jeroen was bereid om in 2020 nog door te gaan met zijn talkshow, maar dan moest BNNVARA wel akkoord gaan met een betere financiële deal. Een onderdeel daarvan was een afnamegarantie: BNNVARA moest dan in 2020 voor minimaal 500 duizend euro aan programma’s bestellen bij Jeroens bedrijf TVBV.

Hypocriet

NRC wees er toen al op dat Jeroen door de nieuwe deal meer zou gaan verdienen dan het salarisplafond. Hypocriet, vond de krant. Die wees erop dat Jeroen in de media altijd net deed alsof hij dat plafond juist goed vond: “Er is nog geen dag in heel mijn carrière geweest dat ik dacht: ik heb het drukker dan de minister-president, dus ik vind het prima.”

BNNVARA weigerde akkoord te gaan met een salarisconstructie. Anderhalve maand later, in oktober 2019, toen Eva haar vertrek al had aangekondigd, liet Jeroen aan de directie weten dat hij zou gaan stoppen. Er ontstond direct paniek bij de NPO, want die zat ineens zonder late talkshow.

Graaibrief

Ook op die paniek is Jeroen handig ingesprongen: zijn bedrijf is tot op de dag van vandaag nog altijd de producent van Op1 en dat wordt niet bepaald gemaakt voor een habbekrats. De grote NPO-baas Frans Klein koos voor Jeroen omdat hij beschikte over ‘alle expertise om snel te landen’. Haast was geboden, omdat diezelfde Jeroen er zo plots mee stopte.

Al met al ligt nu dus die bewuste graaibrief op straat en PVV-Kamerlid Martin Bosma is in alle staten. Hij stelde vorige week nog voor om NPO-sterren als Jeroen en ook Matthijs van Nieuwkerk onder ede te verhoren. “Ik vind deze onthulling sensationeel, ik ben al vijftien jaar met dossier bezig”, reageert hij bij BNR.

Jeroen reageert

Ook Jeroen reageert. Hij laat het aanvankelijk bij een korte reactie, waarin hij er vooral op wijst dat er uiteindelijk geen deal is gesloten: “Big deal? Nee, no deal.”

Maar dat de intentie er lag is toch al fout genoeg? Hij vult aan: “Ik heb nooit en doe ook nooit onderhandelingen over contracten en geld etc. Ik weet dus ook niet wat er in onderhandelingen allemaal gaande is. Maar ik weet zeker dat er NOOIT een koppeling is gemaakt tussen al dan niet continueren dagelijkse talkshow en een deal voor TVBV.”

Hoe weet hij dat zeker? “Omdat zelfs in onderhandelingen zoiets, wat betrekking heeft op iets waar ik toen dagelijks mee bezig was, altijd met mij besproken zou zijn.”

Brief

De bewuste brief van Jeroens zaakwaarnemer aan de BNNVARA-baas:

Onderzoek

De NPO heeft inmiddels een onafhankelijk onderzoek aangekondigd. Lees meer daarover bij BNR:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Jeroen Pauw: het voordeel van de twijfel?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Denkt u dat Rob Kemps narcistisch is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen