Tooske Ragas wil dat Giel de Winter wangedrag goedmaakt: ‘Dit kan niet’

Tooske Ragas vindt dat Giel de Winter zijn wangedrag in een ouderencomplex in Zwolle moet compenseren, bijvoorbeeld door een aantal uur mee te draaien in de verzorging van ouderen.

Tooske Ragas en Giel de Winter © SBS 6

Giel de Winter en zijn collega’s van StukTV hebben een complex met kwetsbare ouderen op zijn kop gezet voor een grappig bedoeld item, waarin ze zichzelf verkleden als bejaarden. Het is bij veel mensen in het verkeerde keelgat geschoten en ook het ouderencomplex zelf, Zonnehuis in Zwolle, is not amused.

Giel reageert

Heeft Giel er spijt van? Albert Verlinde heeft met hem gebeld: “Hij zegt: ‘Ik vind het zó erg.’ Hij zit nu op Ibiza, want zijn kindje is twee geworden vandaag. Dat vier je op Ibiza natuurlijk, dat begrijp je”, zegt hij in Shownieuws.

Giel zegt tegen Albert: “Ik vind het gewoon vervelend, want we hebben alles gedaan… Zou ik bejaarden willen laten schrikken? De mensen hebben hun laatste mooie jaren, willen rust hebben. Ik ga toch echt niet zo een bejaardenhuis in. Het is absolute onzin. We zijn ook op heel goede voet met het tehuis, we hebben erover gesproken.”

Wat zegt Erik?

Zelfs hoogleraar neuropsychologie Erik Scherder bemoeit zich er nu mee. Hij zegt dat je helemaal geen onrust moet veroorzaken in de nabijheid van kwetsbare ouderen. “Die kwetsbaarheid uit zich in de flexibiliteit in denken of het feit dat je denkt: wat is de structuur van de dag om me heen? Wat is nog mijn houvast?”

Hij vervolgt: “Dat zijn de vaste dingen waar mensen zich dan nog aan kunnen vasthouden. En denken: die persoon, die ken ik, dat geeft mij een veilig gevoel. Dus als je daar opeens plotseling een overval doet met allerlei dingen die daar plotseling gebeuren, dan kan dat heel onaangenaam zijn voor die mensen.”

Tegenprestatie

Er moet een tegenprestatie geleverd worden, vindt Erik. “Dit is natuurlijk echt niet wat je wil voor mensen die zo kwetsbaar zijn. Ik zou zeggen: als ik hen was zou ik gewoon als tegenprestatie eens een weekje of wat mee lopen in het verpleeghuis en helpen in de verzorging. En dan kijken of het nog zo leuk was.”

Tooske Ragas is het daarmee eens. Zij zegt tegen Albert: “Als jij Giel weer spreekt… Ik vind het idee van een paar keer ergens een paar uur meedraaien om die uren weer goed te maken… Dat zou een goed ding zijn.”

Albert: “Het zou me niet verbazen als ze dat nog doen ook, want zo ken ik de mannen.”

Komt dichtbij

Voor Tooske komt het allemaal extra dichtbij. “Ik heb toevallig in dit Zonnehuis nog vrijwilligerswerk gedaan, want ik kom uit Zwolle. Daar wonen ook heel veel mensen die dementerend zijn. Als er ineens iemand een doos met serviesgoed laat vallen, dan kan ik me voorstellen dat je daarvan schrikt.”

Evert Santegoeds hoopt dat de mannen van StukTV naar Erik Scherder luisteren. “Als zo’n autoriteit dat zegt dan is het gewoon wegblijven van dat soort plekken en je geintjes uithalen waar je dat normaal doet en mensen in een rusthuis lekker laten zitten.”

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Vindt u Giel de Winter een leuke knul?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen