Talpa gaat ervan uit dat vertrek Johan Derksen definitief is

Paul Römer, topman bij Talpa, gaat ervan uit dat de tv-exit van Johan Derksen definitief is. Hij is niet van plan om de voetbalanalist over te halen om te blijven. “Dat is helemaal niet ter discussie.”

Paul Römer en Johan Derksen © NPO, SBS

Johan Derksen heeft besloten om op te stappen als het boegbeeld van Vandaag Inside, het grootste kijkcijfersucces van SBS 6. Zijn collega’s René van der Gijp en Wilfred Genee zijn solidair en stoppen er ook mee. Het is een enorme mokerslag voor SBS 6, dat daarmee aan de vooravond staat van sterk dalende kijkcijfers.

Heel gek

Talpa-topman Paul Römer zag het live gebeuren hoe Johan opbiechtte dat hij vijftig jaar geleden een bewusteloze vrouw heeft gepenetreerd met een grote kaars. “Ik zat met mijn hoofd nog in het Johnny-verhaal. Ik heb het wel zien gebeuren, maar eigenlijk heb ik me pas de volgende ochtend gerealiseerd van: hier is wel iets gebeurd wat eigenlijk heel gek is.”

Paul legt op NPO Radio 1 uit dat hij de mannen van VI aanvankelijk de kans heeft gegeven om dit zelf in hun eigen programma op te lossen. Johan wijzigde toen zijn verhaal; hij zou de kaars niet in de vrouw hebben gestoken, maar tussen haar benen hebben gezet. Excuses bleven uit, tot onvrede van de Talpa-top.

Onvrede

Het was een slechte uitzending, vindt Paul. “Dat liep niet zoals je zou hopen dat het liep. Dat hebben we geconstateerd de volgende dag.”

Er volgde donderdag een gesprek met de heren. “We hebben heel helder uitgelegd wat wij vinden dat hier precies misgaat en dat daar niet goed op gereageerd is. Daar waren ze het op dat ogenblik eigenlijk wel eens mee eens.”

De afspraak was dat de VI-mannen excuses zouden maken. “Ik denk dat we een Johan Derksen hebben gezien die voor zijn doen zeker deemoedig heeft toegegeven dat hij een fout heeft gemaakt.”

Boetekleed

Daar is Paul tevreden over. “Ik heb gekeken en mijn indruk is dat Johan wel degelijk het boetekleed aantrekt en tot de conclusie gekomen is dat zijn manier van tv-maken en discussiëren niet meer in deze tijd past. Daar heeft hij de consequentie aan verbonden dat hij er dus mee stopt. Dat is waar we nu staan.”

En nu dan? “Op het moment dat ik nu met jullie zit te praten, wordt er op een andere plek overlegd over hoe nu verder. Daar hoor ik eigenlijk bij, maar ik had deze afspraak al met jullie gemaakt. Daar ga ik zo naartoe en dan gaan we bepalen wat het volgende traject gaat worden.”

Overhalen

Gaat hij Johan niet overhalen? “Nee, dat denk ik niet. Ik denk dat hij gisteren duidelijk heeft laten weten hoe hij erin staat en wat zijn besluit is.”

Wil hij niet dat Johan blijft? “Nou, weet je, ik ben niet zo voor het cancelen of het wegzetten van mensen, want dat helpt niet. Ik denk dat je altijd in gesprek moet blijven. Als Johan zijn conclusie is dat zijn manier van praten en denken niet meer in deze tijd op tv past, dan heb je dat te respecteren.”

Paul gaat ditmaal dus niet met Johans contract zwaaien. “Dat is helemaal niet ter discussie. Hij is gewoon weggelopen en dat is wat het is.”

Definitief

Johan heeft wel vaker gezegd dat hij ermee ophoudt. “Ja, maar dat kun je een paar keer zeggen en niet doen, maar op een gegeven moment houdt het ook wel een keer op denk ik.”

Het is dus definitief? “Het is in elk geval het afscheid van Johan Derksen, zoals hij het aangekondigd heeft.”

René en Wilfred hebben ook aangekondigd te stoppen. “Op dit ogenblik wordt erover gesproken met elkaar en daar wil ik nog niet op vooruitlopen.”

Wat komt er op de plek van Vandaag Inside? “Nou, ik zit hier, ik weet het nog niet. Daar wordt nu over overlegd, dat kan ik je nog niet vertellen. Ik weet het werkelijk nog niet.”

Fragment

Paul op NPO Radio 1:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Stort SBS 6 in zonder Vandaag Inside?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen