Johan Derksen stopt met Vandaag Inside: ‘Ik vind het mooi zo’

Johan Derksen stopt per direct met tv-maken. De 73-jarige voetbalkenner heeft het gevoel dat er voor iemand als hij geen plek meer is in het Nederlandse medialandschap. “Ik vind het mooi zo.”

René van der Gijp en Wilfred Genee © SBS 6

Vandaag Inside, het populairste tv-programma van SBS 6, is per direct ten einde gekomen. Johan Derksen heeft in de uitzending van vanavond aangekondigd dat hij stopt met tv-maken nu hij door veel partijen gecanceld is vanwege de uitspraken over zijn ‘jeugdzonde’. Wilfred Genee en René van der Gijp zijn solidair en stoppen er ook mee.

‘Feiten klopten niet’

Johan steekt de hand volledig in eigen boezem. Hij heeft dinsdag op televisie gezegd dat hij op jonge leeftijd een kaars in een bewusteloze vrouw heeft gestopt, maar dat heeft hij een dag later teruggetrokken. Toen gaf hij aan de kaars tussen de benen van de vrouw in te hebben gezet. Ondanks die correctie, is het OM er toch een onderzoek naar begonnen.

“Ik heb het op een luchtige manier gedaan en de feiten klopten niet helemaal. Een dag later, toen de pleuris uitbrak, dan ga je nadenken en dan kom je tot de conclusie dat je helemaal niet 22 was maar 24 en het was niet bij die dames thuis maar in een zusterhuis volgens mij van een bejaardentehuis ofzo en die kaars was zo groot, die heb ik tussen die benen gezet.”

Uitglijder

Veel mensen denken dat Johan zijn verhaal heeft veranderd om zijn hachje te redden. “Dan zeggen ze: ‘Hij trekt het terug.’ Nee, ik ben te voorbarig geweest hier zonder de kennis paraat te hebben. Dan breekt geweldig de pleuris uit. Dat is een uitglijder van mij. Ik ben uitgegleden. Dat is dom en voor de tv is dat dodelijk.”

Johan heeft na twintig jaar zijn radioshow moeten inleveren, zijn theatertour is gecanceld en ook VI’s hoofdsponsor Toto stopt ermee. “Ik heb vandaag de rekening gepresenteerd gekregen. Het is niet te geloven”, zegt hij. “Ik doe al vijf jaar 125 schouwburgen per jaar en ik ben met de laatste serie nu bezig; ik ben overal ontslagen als een soort misdadiger.”

Verkrachter

Het is compleet ontspoord, aldus Johan. “Ik kom vandaag thuis en politie bij de deur. Als je Grolloo inreed een heel groot spandoek: ‘Verkrachter.’ De politie heeft het weggehaald. Ja, dan denk ik: is het me dat nou waard om hier leuk en geestelijk onafhankelijk gaan zitten te doen?”

Johan erkent dat het zijn eigen schuld is. “Ik heb er zelf een verkrachting van gemaakt. Dat meisje is verder niet aangeraakt en er is verder ook geen kaars ingestoken. Dat kon ook helemaal niet, want het was zo’n ding.”

Het is wel opvallend dat hij het verhaal zo fundamenteel heeft aangepast. “Dat komt omdat ik een verhaal vertelde van vijftig jaar daarvoor. Ik had niet alles paraat. Ik moest er een eind aan breien, het moest smeuïg, maar later toen ik erover nadacht…”

Terug naar Grolloo

Johan stopt ermee. “Ik accepteer het, het is mijn schuld, ik ben met dat kutverhaal gekomen en dat heb ik nog onduidelijk uitgelegd en op de verkeerde toon. Het is mijn schuld. (…) Er is geen ruimte meer voor mij. Dan kan ik beter zeggen: jongens, jullie hebben nog vijf of tien jaar te gaan, ga samen weer Voetbal Inside maken en ik trek me terug.”

Collega René van der Gijp: “Nee, dat geloof ik niet. Jij hebt ook nog tien jaar te gaan. Kijk hem zitten, met z’n 73. Johan, we zitten hier veertien jaar, het is drie keer misgegaan: pruikje, Akwasi en dit. Drie keer! Het valt wel mee.”

Johan: “Ik geloof dat het voor alle partijen beter is als ik naar Grolloo ga en me niet meer laat zien.”

Johan stopt

Johan meent het serieus. “Wat mij een beetje in het verkeerde keelgat schoot vanmiddag met de directie is dat ze zeiden dat wij onze oprechte excuses moeten maken en dan gaan hen bepalen hoe het verder gaat. Dan denk ik: ja, we zitten hier een examen excuses maken te doen, lik m’n reet!”

Hij laat zich niet de les lezen. “Ik heb hier wel een paar relletjes meegemaakt en weet je wie altijd het eerste in paniek zijn? De directie van Talpa. Die staan nooit achter je, maar die zijn altijd in paniek. Ze wilden ons vanochtend een briefje meegeven wat we voor moesten lezen. Flikker op zeg!”

Johan wil een beslissing van de Talpa-directie voor zijn. “Ik kap.”

Wilfred en René stoppen ook. “Het is samen uit, samen thuis.”

De laatste woorden van Johan? “Ik vind het mooi zo.”

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen