Eva Jinek zet historisch slechte kijkcijfers neer: ‘Glans is eraf’

De kijkcijfers van Eva Jinek zitten al geruime tijd in zwaar weer, maar gisteren namen ze pas écht een duikvlucht. Haar late talkshow kwam niet verder dan een historisch slechte 345 duizend kijkers.

Eva Jinek © Jinek

Eva Jinek heeft op het hoogtepunt van haar carrière een zeer lucratieve overstap gemaakt naar RTL 4. Nu, dik twee jaar later, hangt de vlag er heel anders bij: haar kijkcijfers vallen zwaar tegen. Gisteren trok ze niet eens genoeg kijkers voor een plekje in de kijkcijfer top 25, namelijk 345 duizend. Daarmee scoorde ze nog slechter dan kijkcijferflop HLF8.

Niemand kijkt Jinek

Als Eva bij NPO 1 was gebleven, dan zou ze daar waarschijnlijk dé grande dame van de late avond zijn geworden. Nu ze commercieel is gegaan stroomt het geld binnen, maar maakt ze wel voor het eerst in haar carrière de slechtst bekeken talkshow van de avond. Het is een zwarte dag in haar tv-carrière.

Tv-twitteraar Victor Hopman schrikt zich een hoedje. “Jeetje, niemand kijkt meer naar Jinek?”

Joost Maiburg, verslaggever van RTL Boulevard, zegt daarop: “Gister keken er inderdaad weinig mensen: slechte lead-in (Expeditie Robinson), tegenover zeer goed bekeken Vandaag Inside en het was een special vanaf de Vrienden van Amstel Live (klinkt saai en voorspelbaar).”

Geen urgentie

RTL 4 maakt al jaren talkshowspecials bij deze concertreeks, terwijl die altijd matigjes bekeken worden. De urgentie ontbreekt dan ook volledig; het lijkt een verplicht nummer vanwege afspraken met sponsor Amstel. Het gevolg zijn schrikbarend lage kijkcijfers.

Victor: “Minder dan HLF8, dat is wel een nieuw dieptepunt voor de talkshows. Maar gemiddeld zit ze op 600k toch? Vind ik ook niet meer denderend zoals vroeger.”

Joost: “600-800.000 inderdaad. Dat is wel eens hoger geweest.”

Evert Bronkhorst van mediabureau Abovo besluit: “Daar is echt de glans van af.”

Sneer van Özcan

Özcan Akyol verbaast zich niet over de lage kijkcijfers van Eva. Hij kan zich vinden in Wilko, die de volgende tv-klacht stuurde naar zijn brievenrubriek in de VARAgids: “Ik word moe van alle RTL-sterretjes bij het programma Jinek. Ik ben groot fan van haar, maar dit is een reden om af te haken. We willen onafhankelijke televisie.”

Daarop zegt Özcan: “Ik heb niet zitten turven, maar ik begrijp de frustratie. Ik zat er een keer met Chantal Janzen, Beau van Erven Dorens en Tijl Beckand en ik dacht toen wel: dit is niet mijn feestje. Maar goed, bij de NPO is het niet anders. Zo werken redacties nu eenmaal.”

Megavakantie

Het zal Eva allemaal worst wezen: zij gaat na vanavond weer op één van haar beroemde megavakanties. Daar werd ze onlangs aan tafel nog mee geplaagd door dezelfde Özcan. Hij ageerde daar tegen het plan om de zomervakantie in te korten en de kerstvakantie te verlengen.

Voor Özcan is de zomer een veel beter moment om vrij te hebben. “Dan is je werkgever en bedrijf erop ingericht. De krant is dunner zoals je weet, er gebeurt veel minder, de talkshows gaan op vakantie.”

Eva: “Nee, de talkshows gaan nooit met vakantie.”

Özcan plagend: “Ja, jij wel. Ehhh…”

Eva lachend: “Ik wel, ja. Daar zeg je een waar woord. Nu al deze grap maken!”

Beau van Erven Dorens neemt maandag het stokje over van Eva; hij wordt in augustus opgevolgd door Renze Klamer. Als daarna ook nog Humberto Tan aan de beurt is, keert Eva pas weer terug in december.

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Eva Jinek scoort nog slechter dan HLF8. Is ze in slaap gesust?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen