Soundos El Ahmadi boos op RTL: ‘Bewust lelijke beelden van mij’

Soundos El Ahmadi is boos op de makers van het RTL 4-programma Expeditie Robinson, waar ze in 2017 aan meedeed. Er zijn bewust heel lelijke beelden van haar gebruikt, klaagt ze.

Soundos El Ahmadi © RTL

Heel vaak heeft Soundos El Ahmadi het gevoel dat ze gediscrimineerd wordt in de televisiewereld. Ze vertelde gisteren in de talkshow van Eva Jinek dat ze wel eens een brutale reporter ‘op zijn bek’ wilde slaan. “Maar ja, dan hebben ‘ze’ gewonnen, want: ‘zie je wel, zo zijn ze nu eenmaal’.”

Expeditie Robinson

Allemaal vooroordelen, aldus Soundos. “Wat je vaak ziet, en wat ik ook vaak bij mezelf heb gezien, is dat mensen het een soort van lekker vinden om je onmenselijk te maken, te dehumaniseren. Dat zag je ook bij Expeditie Robinson. Daar werden echt heel lelijke beelden van mij gebruikt, zodat mensen bijna… Zodat ze het gewoon konden verkopen om je te haten.”

Gastvrouw Eva Jinek verbaasd: “Maar is dat alleen bij jou Soundos of is dat gewoon hoe verhalen worden verteld?”

Soundos: “Bij veel mensen, maar het is wel vaker bij vrouwen van kleur. In de media, maar ook gewoon in de politiek zie je dat heel vaak gebeuren. Of bij activisten van kleur zie je dat ook heel erg gebeuren. Dan worden ze wat donkerder gemaakt en wat gemener.”

Toxische wereld

Eva: “Jij zegt dat het een toxische wereld is. Is de mediawereld waarin dit soort microagressie plaatsvindt en waarin je zo stereotype wordt afgebeeld… Is het wel eens zo erg dat je denkt: ik stop er gewoon mee?”

Soundos: “Ik heb dat heel vaak gedacht, ook met comedy. Je ziet dan collega’s die ergens wél mogen staan en jij niet. Dan heb je al vijf programma’s gemaakt en dan denk je: waar doe ik het voor? Dat denk ik dan twee dagen en dan denk ik: niemand bepaalt voor mij of ik wel of niet mee mag doen. Daarom heb ik ook geleerd om mijn plek op te eisen.”

McDonald’s

Na de opnames van Expeditie Robinson in 2017 beweerde Soundos nog dat het haar niet uitmaakte hoe ze eruitzag in het programma. “Ik ben voordat Expeditie Robinson van start ging expres aangekomen. Vooral de laatste twee weken voordat ik vertrok, ging ik elke avond naar McDonald’s.”

Ze kwam uiteindelijk zeven kilo aan, zei ze destijds. “Dat is in Expeditie Robinson ook wel te zien aan mijn dikke kop en buik, haha.”

Vijf jaar na dato is het lachen Soundos kennelijk vergaan.

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Soundos El Ahmadi voelt zich 'gedehumaniseerd' door Expeditie Robinson. Overdreven?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen