NPO 1 stopt mogelijk helemaal met talkshows in de vooravond

NPO 1 stopt mogelijk helemaal met het uitzenden van een talkshow in de vooravond. Twee jaar na het einde van De Wereld Draait Door denkt de zender aan het uitzenden van docusoaps.

Khalid & Sophie © Annemieke van der Togt

De Wereld Draait Door was jarenlang een groot succes in de vooravond van NPO 1, maar het programma is er al twee jaar niet meer. Sindsdien is het gewoon afschuwelijk wat de zender allemaal uitzendt tussen zeven en acht. Margriet van der Linden kreeg vijf seizoenen de tijd om de kijker weg te jagen en momenteel vervelen Khalid & Sophie de kijker.

Experimenteren

Het is allemaal echt helemaal niks en daarom gaat NPO-bobo Frans Klein experimenten om zeven uur. Na Een Huis Vol in mei komt er in juni en juli een docusoap over opvoeden op dit tijdstip: Hoe Doen Ze Dat Bij Jullie Thuis? En in augustus volgt de nieuwe docuserie De Makelaars. Het is allemaal te lezen bij het AD.

Het is volgens Frans in principe nog wel de bedoeling dat Khalid & Sophie na de zomer terugkeert. Waarvoor deze experimenten dan zijn? Het 2023-schema. Een nieuwe talkshow wordt niet per se uitgesloten. “Zo vallen de namen van Gijs Groenteman en Marcel van Roosmalen, die graag samen op die plek een praatprogramma willen presenteren.”

Zeven uur

Een talkshow om zeven uur is echter niet meer heilig voor NPO 1. Frans wijst op de uitspraken van Arjen Lubach. “Hij gaf daar terecht aan dat het tijdstip van 19.00 uur voor Matthijs van Nieuwkerk gecreëerd was. Die scoorde heel goed op NPO 3 en kreeg toen een plek op NPO 1. Maar dat betekent niet dat een talkshow op die plek heilig is”, aldus Frans.

Arjen liet weten niet naar zeven uur te willen verhuizen. AD-mediajournalist Marcus den Blanken: “Wij hebben natuurlijk ook wel even na lopen bellen van: ‘Wat gaat er nou gebeuren om zeven uur?’ En in alle gesprekken die wij tot nu toe heb gehoord hoor ik dat ze heel tevreden zijn over Lubach, dat die juist moet blijven staan en dat alles eromheen vloeibaar is.”

Onmogelijk

Marcus doet zijn uitspraken in de AD Mediapodcast. Zijn collega Angela de Jong, de opperdiva van de krant, wijst er vervolgens op dat verhuizen naar 19.00 uur niet eens mogelijk is voor Arjen. “Lubach neemt nu op tussen 17.30 en 19.30 uur en dan is het om 22.00 uur op de buis.”

Ze vervolgt: “Die tijd zal hij ook gewoon hard nodig hebben om die show te monteren en al zijn grafische grapjes die hij heeft in beeld te brengen. Als je dat doortrekt en hij moet om 19.00 uur op zender, dan moet hij om 14.30 uur gaan opnemen. Nu heeft hij twintig minuten en dan moet het vijftig minuten worden.”

Ingewikkeld

Albert Verlinde sluit in Shownieuws niet uit dat de zevenuurtalkshow straks tot het verleden behoort. “Als het lukt wordt het best ingewikkeld voor de talkshows. Ze zeggen wel dat ze Khalid & Sophie nog een kans geven, maar op het moment dat het lukt en je trekt 1 miljoen kijkers met zo’n docusoap, dan is het antwoord snel gegeven.”

“Het is dus best onrustig op dit moment op NPO 1, want na acht uur gaat het als een tierelier en voor zeven uur ook, maar dat ene uur is een brekebeen en dat móet de zenderbaas oplossen.”

Wat vindt u?

Alle polls

Mist u Patty Brard bij Shownieuws?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen