BN’ers schrikken zich dood: ‘Ze kunnen zich minder permitteren’

Het BN’er-schap zal nooit meer hetzelfde zijn. Jarenlang waren BN’ers dikke mik met de showmedia, maar de nieuwe juicekanalen zijn meedogenloos. “Sterren kunnen zich nu minder permitteren.”

Yvonne Coldeweijer en Natacha Harlequin © YouTube, SBS

De afgelopen week hebben drie BN’ers hun excuses aangeboden: Lil Kleine, Glennis Grace en Charly Luske. Ze hebben alle drie één ding gemeen: de controverse rondom hen vindt zijn oorsprong bij de juicekanalen, de nieuwe showmedia. Traditionele showmedia als RTL Boulevard en Story staan erbij en kijken ernaar.

Sleaze and dirt

Het is geen geheim dat de traditionele showmedia van oudsher dikke mik zijn met de BN’ers – met name Shownieuws is daar berucht om. De nieuwe juicekanalen staan echter níet op de rode loper en hebben maling aan al die sterren. Het gevolg? Alle sleaze and dirt over de sterren wordt zonder mededogen online gegooid.

Het zorgt voor paniek bij BN’ers; Irene Moors vreest zelfs voor de toekomst van de Nederlandse mediawereld, maar volgens Yvonne Coldeweijer is zij gewoon veel te veel gewend geraakt aan kontenlikkerij.

Minder permitteren

Tv-advocate Natacha Harlequin denkt dat BN’ers als Irene zich moeten schikken naar de nieuwe werkelijkheid. “Je ziet dat BN’ers er misschien achterkomen dat ze zich niet alles meer kunnen permitteren. Dat de maatschappelijk ethische norm wel echt veranderd is”, zegt ze aan de desk van Shownieuws.

BN’ers komen niet meer weg met wangedrag of sterallures. “Mensen spreken je erop aan. Op straat, in een dm, je buurvrouw, je buurman, iedereen heeft het erover.”

Voorbeeldfunctie

Natacha wijst op de excuses die deze week kwamen van Glennis en Lil Kleine. Ze buigen voor het gewone volk. “Het valt mij op dat zo’n reactie heel snel komt. Dat maakt ook dat de BN’er eerder gaat denken van: wat is hier nu aan de hand? Misschien maar goed ook, maar dat is wel hoe het is.”

Ze vervolgt: “Met andere woorden: die voorbeeldfunctie die je hebt is heel leuk als de doekoe’s jouw kant op rollen, maar als het even slecht met je gaat krijg je ook die kar met bagger over je heen. Dat geldt dus voor iedereen, ook voor ons hier aan tafel.”

Publiek excuus

De meeste mensen zijn kritisch over de krokodillentranen van Glennis en Lil Kleine, maar Natacha is daar wél positief over. “Ik moet wel zeggen: van iedereen die publiekelijk een excuus aanbiedt, dan denk ik altijd: nou ja, je doet het toch maar wel, je had het ook kunnen laten. Of je het gelooft of niet, dat is aan ieder zelf.”

Je kan het ook laten? Dan is je carrière direct aan gort, wijst collega Bart Ettekoven haar terecht. “Je kunt het laten? Je weet natuurlijk dat er een eerste moment komt dat je een interview hebt, dat je voor het eerst over een rode loper komt. Je zal ooit in een interview daar vragen over krijgen, dus helemaal omzeilen kun je het natuurlijk niet.”

Imagoschade

Natacha: “Nee, maar wat ik daarmee probeer te zeggen is: je kan er ook bijvoorbeeld voor kiezen om pas tijdens de zitting daar uitspraken over te doen.”

Wel of geen excuses: de imagoschade is blijvend. Juicekanalen zijn levensgevaarlijk voor BN’ers die zich misdragen. “Dat vind ik alleen maar een fantastische zaak”, reageert juicekoningin Yvonne Coldeweijer. “Wat is daar erg aan?”

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen