Meilandjes onder vuur in Boulevard: ‘SBS 6 moet hun show cancelen!’

RTL Boulevard denkt dat SBS 6 er beter aan doet om Chateau Bijstand op het laatste moment alsnog te annuleren. “Het kán op dit moment niet”, zegt entertainmentkenner Aran Bade.

RTL Boulevard © RTL Boulevard

Het lijkt erop dat de Meilandjes hun tv-carrière eigenhandig aan het begraven zijn: ze beginnen maandag met hun tv-programma Chateau Bijstand, maar armoede-entertainment ligt anno 2022 niet zo lekker meer. Helemaal niet nu de oorlog in Oekraïne leidt tot massale energiearmoede in Nederland. Het gaat momenteel al om 630 duizend huishoudens.

Tv-ongeluk

Pijnlijk genoeg is het SBS 6 zelf dat Chateau Bijstand al voor de eerste aflevering in de voet heeft geschoten. Johnny de Mol had vrijdagavond direct na elkaar twee items over armoede op het menu staan: eerst het schrijnende verhaal van twee uitkeringsgerechtigde vrouwen, daarna de Meilandjes die amusement maken van armoede.

RTL Boulevard-ster Aran Bade kan maar één conclusie trekken. “Eigenlijk heeft HLF8 in één aflevering laten zien dat armoede geen toneelstuk is, maar keiharde realiteit in Nederland. Ik zat echt naar een soort van ongeluk te kijken. (…) Direct erna kwam de armoede-entertainment van de familie Meiland. En ja, dat schiet gewoon in het verkeerde keelgat.”

‘Het kán niet!’

SBS 6 gooit zijn belangrijkste tv-sterren in de shredder, vreest Aran. “Het kán op dit moment niet. We hebben het net over de oorlog gehad, we hebben het allemaal over de inflatie en de energieprijzen die door het dak schieten. Kun je dan wel entertainment maken van armoede? Ik denk echt dat dit format op is.”

Chateau Bijstand kan beter naar de achteruitgang begeleid worden, denkt Aran. Net als RTL 4 tijdens Black Lives Matter deed met Joling en de Buitenlanders dus. “SBS 6 had moeten zeggen: ‘We stoppen ermee, we gaan hiermee niet op zender.’ De familie Meiland heeft hun best gedaan met integere bedoelingen, maar het past gewoon niet.”

Karikaturaal

RTL Boulevard-host Daan Nieber denkt dat de Meilandjes ook helemaal niet geschikt zijn voor dit soort reality-tv. “Heeft het alleen te maken met de situatie waarin we nu zitten of heeft het ook te maken met het feit dat de familie Meiland misschien iets te karikaturaal is voor dit onderwerp?”

Aran: “Ja, ik denk dat je daarmee ook de spijker op z’n kop slaat. Heel veel mensen zeggen de laatste tijd ook tegen mij – want ik ken de familie Meiland al sinds ze het chateau zijn gaan openen – van: ‘Zijn zij niet op? Is de houdbaarheid van de familie Meiland op?’ Ik denk dat de familie Meiland geen rol moet spelen op tv en dat doen ze hier dus wel een beetje.”

Voor bus geduwd

Tv-kenner Rob Goossens heeft het idee dat Johnny de Mol de Meilandjes bewust voor de bus heeft gegooid. “Hij heeft echt aan het begin van de uitzending het contrast neergezet tussen twee mensen die echt weten wat het is om in de bijstand te leven en dan de familie Meiland, die er een soort uitje van heeft gemaakt. Natuurlijk is dat een bewuste keuze.”

Hij vervolgt: “Wat hier misging, is dat de familie Meiland een soort van voor de bus geduwd is, want wat moet je nog zeggen als er net twee mensen hebben verteld hoe het echt is? Dan zit je daar, dan krijg je er een vraag over.”

Relativeringsvermogen

De antwoorden van de Meilandjes waren fout, zegt Rob. Heel fout. “Eigenlijk kun je alleen nog zeggen: ‘Joh, als je net die verhalen hebt gehoord, dan kun je maar één ding en dat is stil zijn. Hier kunnen we alleen maar respect voor hebben, want zo erg hebben we het helemaal niet gehad.’ Het is maar een maandje, ze krijgen een budget maar geen tegenvallers.”

“Er zat ook geen greintje relativeringsvermogen in. Dat is denk ik wat er vooral misging, dat met name Martien er echt zat alsof hij de oorlog in Oekraïne had meegemaakt, terwijl: wat heeft hij nou echt meegemaakt?”

Ramptoerisme

Aran: “Wat er bij HLF8 is gebeurd, had van tevoren ook bij de directie van Talpa moeten gebeuren, van: ‘Het staat zó haaks op wat er nu in werkelijkheid gebeurt, kunnen we dit wel doen?’”

Daan: “Het is ramptoerisme.”

Aran: “De familie Meiland was de kip met de gouden eieren bij SBS en daar moeten ze veel zorgvuldiger mee omgaan. Ze hebben dit zó snel opgetuigd.”

Rob: “Dit gaat de familie Meiland gewoon schade opleveren, dat moge duidelijk zijn.”

Wat de Meilandjes wél moeten doen? Aran: “Ze zijn het best in hun natuurlijke omgeving. Laat ze lekker een B&B maken, laat ze lekker die mensen een warm welkom heten met: ‘Oh wat goed!’ Dat is hier niet het geval.”

Hand in eigen boezem

Overigens vindt Televizier-journalist Jef Willemsen dat RTL Boulevard ook een beetje de hand in eigen boezem moet steken:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Doet SBS 6 er beter aan om Chateau Bijstand in elk geval on hold te zetten?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Bent u blij dat Mart Smeets niet meer op televisie is?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen