Pijnlijke tv: Meilandjes op plek gezet door dame die écht in bijstand zit

Critici voelen het aan alles: Chateau Bijstand kan wel eens héél fout gaan aflopen voor de Meilandjes. Dat lachen om armoede anno 2022 écht niet meer leuk is, bleek gisteren wel in de talkshow HLF8.

HLF8 © HLF8

De Meilandjes kwamen gisteren in de talkshow van Johnny de Mol gezellig hun nieuwe amuserende bijstandsshow Chateau Bijstand promoten. Vlak daarvoor zaten twee dames aan tafel – één in de bijstand, de ander met een WAO-uitkering – die enorme zorgen hebben over de bizarre stijging van de energieprijzen.

Pijnlijk beeld

Grietje Bouw (foto boven) en Hanny Heuvelink (foto beneden) vertelden uitgebreid aan Johnny hoe zwaar de situatie momenteel is voor mensen met een uitkering. Hanny hield het daarbij niet droog. Nog geen tien minuten later maakten haar tranen plaats voor de gierende Meilandjes. Die hebben net een maand amusement gemaakt van deze problematiek.

Een beeld zegt meer dan duizend woorden: als Johnny een fragment laat zien uit Chateau Bijstand waarin Martien en Maxime gieren over de ‘bijstandswoning’ die ze betreden (“Oh wat klein!!! Oh wat erg!!!”), verschijnt op de voorgrond de WAO-gerechtigde Grietje in beeld. Haar gezicht spreekt boekdelen: dit is voor uitkeringsgerechtigden niet om te gieren.

‘Oh, wat klein!’

Maxime en Martien lopen in het bewuste fragment op hun ‘bijstandswoning’ af. Nou ja, zo noemt SBS 6 het dan: in werkelijkheid betreft het een vrijesectorwoning van 1.750 euro (!) per maand. “Oh, het is heel klein!”, gilt Martien. Maxime: “Oh wat is het klein!”

Voor het effectbejag heeft Talpa deze vrijesectorwoning van binnen even lekker vies gemaakt. Martien: “Oh, wat ligt er op de vloer? Oh, dat is vloerbedekking. Oh ja, nee, dat is niet goed. Oh meid, wat is het vies.” Erica: “Oh wat erg.”

Dan staan de Meilandjes in de doodnormale woonkamer van de eengezinswoning, die in totaal bijna 100 vierkante meter telt. Martien: “Oh wat is het klein!” Erica: “Ja, maar zo waren de huizen toen.” Martien in de keuken: “Oh wat erg! Er is wel water.”

Hanny verbijsterd

Grietje kan er nog niet om glímlachen als de beelden van de hysterische Meilandjes voorbijkomen. De steenrijke tv-familie heeft er overduidelijk geen idee van dat de meeste Nederlanders in dit soort tussenwoningen wonen. Johnny stichtelijk tegen Martien: “Ja, maar wat voor jou klein is, is voor een ander misschien wel een paleisje!”

Hanny hardop: “Ja!”

Martien tegen Hanny: “Ja, dat kan, maar ja, dat was voor ons natuurlijk ook de hele overgang, van: ga het maar doen! Nou ja, we hebben het volgehouden, hè?”

Olifant in de kamer

Johnny houdt het bij één semi-kritische vraag: “Laat ik maar (…) even de olifant in de kamer benoemen. We hebben natuurlijk net dit verhaal gehoord en jullie stappen in dit verhaal. Wringt dat niet ergens een beetje?”

Erica Meiland: “Ja, natuurlijk. Wij hebben het natuurlijk maar een maand gedaan. Dat is natuurlijk heel anders dan wanneer je er jaren in zit. Dat is natuurlijk wel duidelijk. Maar goed, we hebben ons natuurlijk ingezet voor goede doelen en het gaat er ook om om daar aandacht voor te vragen. We hebben het wel echt gewoon meegemaakt.”

Martien: “Het was voor ons natuurlijk van het luxeleventje in Noordwijk naar Uithoorn. Nou, toen kwam je daar in dat héle kleine huis. Dat was mijn grootste zorg. Van dat geld dacht ik: nou, dat zien we wel. Maar die kleine living met drie volwassenen en twee kinderen en twee honden…”

En Johnny’s co-host Britt Dekker? Die hield wijselijk haar mond. Ook van SBS 6.

Aftellen

Tevergeefs probeert Johnny nog een diepere laag te vinden bij de Meilandjes: “Met wat voor gevoel kom je eruit, Erica?”

Erica: “Nou, eigenlijk dat je heel blij bent dat je weer thuis bent. Dat heb je gewoon. Je zit toch een beetje af te tellen.”

Heerlijk, de dagen aftellen tot je weer terug kunt naar je luxeleven. Daar kunnen Hanny en Grietje alleen maar van dromen. Hanny: “Grietje en ik en heel veel mensen met ons moeten elke dag nadenken en elke dag denken bij die brievenbus: ‘Alsjeblieft, klepper niet.’ Wat voor noodlot valt er binnen? Wij hebben geen buffer.”

‘Kun jij niet werken?’

Dan wordt er nog een fragmentje ingestart: Erica en Martien die door de kringloopwinkel lopen. Ze zien een bank staan. “Ruik er eens aan”, zegt Erica, alsof mensen die bij de kringloop winkelen alleen maar gore spullen kunnen scoren.

Het leven in de bijstand is écht niet om te lachen, aldus Hanny: “Wij moeten elke dag van dat je opstaat totdat je naar bed gaat bezig zijn met: kom ik rond vandaag? Kan ik wassen? Ja, ik kan wassen, maar dan kan ik qua energie niet meer stofzuigen. Een droger heb ik al überhaupt al niet.”

Martien vingerwijzend: “Maar is het niet zo Hanny, want jij verwoordt alles heel goed… Kan jij niet parttime gaan werken ofzo?”

Martien

Martien in zijn ‘kleine living’:

HLF8
© HLF8

Reacties

De reacties op social media zijn vernietigend:

Mediacourant vraagt zich af, wat vindt u?

Wordt Chateau Bijstand de grootste misser van de Meilandjes tot nu toe?

Tussenstand

Laden ... Laden ...

Wat vindt u?

Alle polls

Zou u René le Blanc op uw rode loper willen hebben?

Tussenstand

Laden ... Laden ...
Tips! Mail ons!

Zoek door de artikelen